Categorii
10 Octombrie Virtuti si Vicii

Prostia dauneaza grav … vesniciei!

Cartea Proverbe descrie, în repetate și variate moduri, diferențele dintre omul înțelept, cu judecată, chibzuit și omul neînțelept, pripit, fără judecată, prost. Iată un exemplu concludent: „Omul chibzuit vede nenorocirea şi se ascunde, dar cei proşti merg înainte şi sunt pedepsiţi.” Proverbe 22:3
Omul înțelept are capacitatea de anticipare a direcției și succesiunii acțiunilor unui eveniment sau șir de evenimente. El poate vedea și înțelege relația dintre anumite acțiuni și consecințele lor. Și nu numai că le poate vedea sau discerne, ci mai are și capacitatea de a reacționa adecvat astfel încât să evite rezultatele neplăcute ale acțiunilor greșite sau negative.
Omul neînțelept, fără judecată – prost are și el o oarecare capacitate de anticipare a evenimentelor numai că îi lipsesc anumite filtre de interpretare și pârghii de acțiune.
Cel nechibzuit are un mod general de operare numit „Ignore” care-l face să reacționeze indiferent și naiv cu privire la riscuri și pericole evidente, pentru alții. Din punctul lui de vedere, pericolele – oricât de mari sunt în ochii altora, în mintea lui sunt aplatizate, mici, nesemnificative. Dacă și-a stabilit un obiectiv, el se duce spre îndeplinirea lui chiar dacă știe că sunt unele pericole care ar trebui să-l determine la „reconfigurarea” traseului.
Omul înțelept vede pericolele și ia măsuri de evitare sau de reducere a impactului lor.
Omul prost vede pericolele, le ignoră și nu-și ia măsuri de evitare sau reducere.
Omul înțelept este prudent, precaut, cel prost este imprudent, neatent, grăbit.
Omul înțelept este dispus să-și reconfigureze traseul funcție de datele noi din teren.
Omul prost o ține tot înainte, „dă în gropi” și suferă consecințele ignoranței lui.
Lipsa de judecată, nechibzuința sau prostia sunt asociate mai mult cu tinerețea – perioada marilor deveniri, marilor visări, marilor dezamăgiri, marilor tragedii. Incapabili de a gândi și vedea lucrurile în complexitatea lor, majoritatea tinerilor pornesc cu avânt pe autostrada vieții apăsând cu energie pe pedala accelerației. Exuberanța vieții, adrenalina și dorința de a-i depăși pe toți ceilalți îi fac să ignore semnele de avertizare și marcajele rezonatoare sperând că și consecințele nebuniei lor sunt lăsate undeva prin urmă. Realitatea arată că  există puțină înțelepciune pe strada tinereții, motiv pentru care este de dorit să existe o cooperare sănătoasă între cei tineri și cei mai în vârstă, între imaturi și cei înțelepți, sau altfel spus: este de dorit o intersectare mai frecventă a străzii tinereții cu strada înțelepciunii. Cu cât mai multe intersectări și intersecții, cu atât mai puține accidente și victime.
Înțelepciunea și prostia se uită la paharul de băutură și au reacții diferite: una este prudentă, cealaltă neglijentă.
Înțelepciunea și prostia se uită la modă: una este moderată, cealaltă este entuziasmată.
Înțelepciunea și prostia ascultă muzică: una aude vocea Lui, alta aude zgomotul lor.
Înțelepciunea și prostia se uită la criză: una învață cumpătarea, cealaltă își vede mai departe de vacanțe, concedii și cumpărături.
Înțelepciunea și prostia merg la școală: una stă neobservată în prima bancă, cealaltă se cocoțează pe ultima.
Înțelepciunea și prostia caută pe bloguri: una găsește și se tot minunează, alta tot caută și nu găsește nimic.
Înțelepciunea și prostia își fac case: una seamănă cu cealaltă, cealaltă nu-și dă seama de diferență.
Înțelepciunea și prostia sunt invitate la nuntă: una doarme noaptea, cealaltă doarme ziua!
Înțelepciunea și prostia merg să macine la moară: una va fi luată și alta va fi lăsată!
Prostia dăunează grav … veșniciei!

(Visited 141 times, 1 visits today)

2 răspunsuri la “Prostia dauneaza grav … vesniciei!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *