Categorii
Tematice

”Constanta lui Păcală”

În lumea științei s-a constatat existența unor anumite mărimi fizice a căror valoare numerică rămâne fixă, indiferent de schimbările care au loc în mediile experimentale sau în realitate. Aceste mărimi fizice cu valoare fixă poartă numele de constante. Printre cele mai cunoscute constante, de care îmi aduc aminte, sunt: constanta lui Plank, numărul lui Avogradro, constanta lui Boltzmann, viteza luminii în vid. Pentru doritorii de detalii, unchiul Google și mătușa Wikipedia vă stau la dispoziție!

Păcală și Tândală sunt colegi de serviciu, la o multinațională. În pauză, ies la o cafea. Păcală scoate pachetul de țigări și-i oferă întâi colegului, care … refuză:
– ”Mulțumesc, dar m-am lăsat de țigări.”
– ”Te felicit, însă sunt sigur că te-ai apucat de altceva!”
– ” De unde știi?”
– ”Suma viciilor este constantă!” – spuse Păcală, atoateștiitor!

Iată o ”constantă” care circulă printre noi, neverificată de DNA sau ANI. Păcală o propovăduiește cu convingere la o cafea, la o țigară, la un pahar, la o ”priză”. Leana din capătul satului, o duce și ea mai departe, la paharul de vorbă cu fetele. Dar, este oare suma viciilor o constantă? Nu cumva este Păcală un propovăduitor al imposibilității schimbării radicale? Nu descurajează această expresie pe cei care doresc să fie eliberați de vicii? Nu încurajează ea indolența, delăsarea și resemnarea? Cât de adevăr și câtă minciună este în această afirmație? Cum aflăm?

Să punem această constantă la o întrecere de ”skandenberg” cu alte constante biblice! O constantă importantă o aflăm în predica de pe munte și ea spune că: Suma stăpânilor care pot fi slujiți este întotdeauna UNU. (Matei 6:24)
Indiferent de epoca în care trăiește, vârstă, sex, educație , clasă socială, nivel de inteligență sau denominațiune, omul nu poate depăși această constantă! Aceasta nu înseamnă că nu încearcă să-i slujească pe amândoi. Ba, uneori crede că o poate face satisfăcător de bine. El are iluzia că merge și cu jumătățile de măsură. O vreme, da, dar apoi … balonul iluziei se sparge!
Dumnezeu nu acceptă rivali în slujire și nici jumătăți de măsură!

Suma viciilor instilate de stăpânul vicios este crescătoare! (Matei 12:43-45)

Păcală are dreptate, în felul lui. Unii doar schimbă un viciu cu altul. Omul se lasă cu greu de un viciu, dar locul liber din suflet trebuie ocupat cu ceva … și dacă acel ceva nu este de natură virtuoasă, divină, un alt păcat îi va lua locul. Din păcate însă, un păcat nu vine singur, ci mai aduce și altele cu el. În sensul acesta, suma viciilor NU este constantă, ci crescătoare.

În discuția cu Tândală, Păcală a folosit expresia cu constanta din cel puțin 3 motive:
1. Ca să-i arate lui Tândală că, deși s-a lăsat de fumat, rămâne tot un vicios – păcătos!
                ”Nu ești mai presus de mine!”, ”Nu ești mai sfânt!”
2. Ca să se simtă el mai bine, că deși nu se lasă de un viciu, nu are de ce să se simtă mai păcătos, vinovat sau complexat.
              ”Nu sunt mai prejos decât tine!”, ”Nu sunt mai păcătos decât tine!”
3. Ca să-i comunice că sunt amândoi ”egali de vicioși” – aici are mare dreptate: toți oamenii sunt vicioși – păcătoși și au nevoie de mântuire și eliberare!
În acest sens, găsim un alt adevăr legat de constantă: Toate păcatele oamenilor  (mari sau mici) cer  jertfă de ispășire!

Suma virtuților inspirate de Stăpânul virtuos este crescătoare! (Col 3:8-16)

Pasajul din Coloseni 3 este un fel de parada modei cu supermodele creștine, care depășește în frumusețe și extravaganță  prezentările de modă de la Paris, Milano sau New York. Garderoba sfinților lui Dumnezeu cu vestimentație ”made în heaven” cuprinde îndurare, bunătate, smerenie, blândețe, îndelungă răbdare, îngăduință, iertare, dragoste, recunoștință, înțelepciune, laudă, mulțumire. Viața creștină este o continuă dezbrăcare de zdrențele omului vechi și o continuă îmbrăcare cu hainele – virtuțile omului nou, care se înnoiește spre cunoștință, după Chipul celui ce l-a făcut. Această înnoire continuă, neterminată, menține suma virtuților în creștere.

În baza versetelor 8 și 12, se mai poate face și afirmația că, în viața celui ales, sfânt și preaiubit de Dumnezeu …
Suma virtuților este în creștere, în timp ce suma viciilor este în descreștere!

Ce citești nu este teorie sau doar ideal, ci practică. Chiar dacă nu vezi toată ziua pe sfinți în această lumină, Dumnezeu așa îi are și în înțelepciunea Lui, nespus de felurită și variată, face parada cu ei înaintea lumii nevăzute!

Sfinții lui Dumnezeu de pe pământ, îmbrăcați în garderoba cerului, sunt luminoși! Unii nu sunt doar luminoși, sunt chiar strălucitori!

Cuvintele nu sunt neutre, cum cred unii.
Cuvintele au putere!
Cuvintele lui Păcală au putere de convingere. Au putere pentru cei ce seamănă cu Tândală, care sunt creduli, descurajați și covârșiți de puterea păcatului. Pentru mulți, lupta cu viciul și păcatul este pierdută din start, sortită eșecului. Pentru ei constanta lui Păcală este lege și … moarte!

Pentru cei ce cred în Dumnezeu, cuvintele lui Dumnezeu au putere! Ei s-au făcut părtași firii dumnezeiești și unesc fapta cu credința, cu fapta cunoștința, cu cunoștința, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de frați; cu dragostea de frați, iubirea de oameni. Aceste calități menținute activ în viața lor, prin cunoașterea lui Cristos, îi fac să fie tot mai virtuoși și mai roditori, demonstrând că pentru sfinții lui Dumnezeu este valabilă constanta asemănării cu Cristos, în care …
Suma virtuților este în creștere!

 

(Visited 190 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *