Există în lumea noastră , mare sau mică, persoane care întruchipează o anume caracteristică. De exemplu, atunci când cineva aude cuvântul „încurajare” se gândește imediat fie la un personaj biblic, Barnaba, fie la o persoană reală, apropiată, Hermina – de exemplu. Astfel de persoane, prin prezența și acțiunile lor, ne-au adus în diferite momente ale vieții lumină și speranță, vindecare și bucurie.
Întrun exercițiu pe care l-am făcut recent mi se cerea să mă gândesc la persoanele din viața mea care, prin felul lor de a fi, au fost o încurajare și un sprijin pentru mine. Mi se spunea să îmi imaginez acele persoane ca și cum ar sta „la balcon” – locul de cinste la o reprezentație artistică. Ideea era să identific acele persoane, să le pun numele acolo și să recunosc aportul lor pozitiv la formarea imaginii de sine, la bunăstarea și la dezvoltarea mea relațională, socială și spirituală. Nu prea credeam că va ieși mare lucru din acest exercițiu. Mă gândeam că la balconul meu nu sunt prea mulți candidați așa că am așezat, mental, doar câteva „scaune” acolo. Spre surprinderea mea, sub călăuzirea Duhului Sfânt, am identificat mai multe persoane prin care El și-a pus o amprentă bună asupra mea.
Creadeam că balconul meu este aproape gol dar, pe măsură ce scrutez trecutul cu ochii inimii și cu ochelarii Lui, mai trebuie să aduc „scaune” pentru cei de la balconul meu.
Citește ultimul capitol din cartea Romani și identifică, o parte din, personajele pe care Pavel le are la balconul vieții lui. La vârsta lui înaintată Pavel are mulți oameni la balcon, impresionant de mulți, de vârste, etnii și categorii sociale diferite. Printre multele nume din lista celor de la balconul lui găsim numele unuia care nu se remarcă prin fapte mari de vitejie în arena credinței, nici nu este unul dintre cei mai vizibili. Lucrarea lui nu iese în evidență dar, lucrarea lui este indispensabilă vieții bisericii. Casa lui Gaiu este locul unde este bine primit Pavel, apostolul, dar este și gazda bisericii care se adună acolo. Gaiu este un om ospitalier cu cei mari și cu cei mici, cu cei cu nume și fără nume, cu cei cunoscuți și cu cei necunoscuți. Gaiu este primitor de oaspeți, deschis la nevoile străinilor, generos cu bunurile primite în dar de la bunul Dumnezeu. Gaiu este un om ospitalier, un om bucuros să împartă cu alții din bucuriile lui, să aibă inima și casa deschisă pentru străini și nevoiași.
Nu se poate să nu ai și tu un „Gaiu” în viața ta, cel puțin o persoană prin care Dumnezeu s-a arătat ospitalier față de tine. Chiar dacă ai suferit mult, ai fost exclus de către alții, ignorat în repetate rânduri și-ți aduci aminte mai ușor de cei „de la demisol” – cei ce ți-au făcut rău, roagă pe Duhul Sfânt să-ți aducă aminte de cei pe care îi ai la balcon.
Cineva a fost atent/ă cu tine în sala de clasă, sau a fost prietenos/ă când ai intrat întrun grup de necunoscuți, ți-a oferit o mână de ajutor în nevoie, a anticipat că ești străin/ă și te-a făcut să te simți bine primit, te-a luat sub aripa lui/ei când erai mic/ă și slab/ă în ochii tăi.
Ospitalitatea nu ține de loc, de a te afla întrun anume spațiu geografic familiar, ci de inimă.
Poți fi ospitalier oriunde … oriunde mergi și dai de alți străini, de loc și de oameni.
Ospitalitatea începe la nivelul inimii și curge în mod creativ spre ceilalți.
Nu sta resemnat, îmbufnat și frustrat doar cu capul în pământ, atras de cei de la demisol ci ridică-ți privirea sus – spre balcon, recunoaște pe cei care-i ai a colo, fă-le cu mâna, trimite-le un mesaj, dă-le un telefon, fă-le o vizită. Spune-le că pentru tine, Dumnezeu i-a pus la balconul vieții tale.
Un lucru interesant despre persoanele ospitaliere este faptul că ei au „scaune rezervate” în balcoanele vieții mai multor persoane. Gaiu este un personaj pe care îl găsim atât la balconul lui Pavel cât și la balconul lui Ioan.
Cine este ospitalier autentic și dezinteresat este ospitalier cu toată lumea.
Cine este ospitalier numai cu unii este un ospitalier interesat.
Gaiu este un om ospitalier dezinteresat, lucru recunoscut și de apostolul Ioan. (3 Ioan)
Diotref este un om ospitalier interesat să aibă întâietatea și când planul lui nu dă roade, ospitalitatea lui, față de unii, dispare ca roua la soare.
Cu cine ai fost ospitalier, primitor, bunăvoitor în ultima vreme?
Nu cumva ești ospitalier doar cu prietenii tăi, gașca ta sau cu cei suspuși?
Cine te-ar pune printre persoanele care ar sta cu cinste la balconul vieții lui?