Categorii
10 Octombrie Virtuti si Vicii

Intelepciunea si prostia

Intelepciunea si prostia sunt ca și două surori gemene: seamănă între ele dar, nu sunt identice. De multe ori părinții îmbracă surorile sau frații gemeni(e) la fel. Atunci capacitatea noastră de a face diferență între ei/ele este și mai mică. Suntem în confuzie deoarece nu mai avem un minim de semne sau indicatoare ale distinctivității. Ca să poți face distincția între doi frați sau două surori gemene este nevoie de timp petrecut împreună, de familiarizare cu genul de personalitate, de dialog, de cunoaștere intenționată și abilitate în identificarea și fixarea diferențelor.
Intelepciunea si prostia sunt ca și două surori gemene: văzute de la distanță se aseamănă foarte mult încât par identice, dar văzute de foarte aproape încep să se vadă diferențele.
Domnul Isus împarte oamenii în două categorii: oameni înțelepți și … restul!
Când Domnul face descrierea celor două categorii este foarte greu să faci distincția între oameni. Toți par la fel, toți își fac planuri, toți vor un loc stabil în viață, toți vor să aibă siguranță, toți fac investiții, toți lucrează, toți trec prin necazuri și suferințe, toți sunt loviți de crizele financiare. Și totuși există o diferență majoră între ei, ceva care îi diferențiază. Un ochi superficial și o minte grăbită nu poate sesiza această diferență.
Începuturile sunt determinante în viața sau etapele unui om.
Alegerea bazelor, a valorilor și a criteriilor de operare la începutul unei etape sau a unui proiect sunt determinante pentru stabilitatea și durabilitatea proiectului.
Din afară, de la distanță, multe proiecte, biserici, organizații par să aibe multe puncte comune … ceea ce poate produce confuzie în mintea privitorilor care nu pot vedea decât la exterior.
Crizele și încercările vor testa trăinicia, durabilitatea și vor demonstra câtă înțelepciune stă în spatele proiectului, construcției sau, mai bine zis, la baza edificiului.
Cu alte cuvinte, omul înțelept își gândește viața cu gândul la viitor și la furtunile care vor veni, inevitabil. În această situație nu-și mai poate permite să fie superficial și ușuratic în așezarea fundației! A avea înțelepciune înseamnă să ai un spirit de prevedere a cursului unei acțiuni, de anticipare a finalității ei. Înțelepciunea învață din greșelile altora, prostia nu. Prostia ia, de multe ori, decizii rapide și pripite – bazate pe aparențe, ignoră sfaturile și avertizările, neagă riscurile și se expune la pericole inutile.
Daniel era tânăr când a fost exilat în Babilon dar, a fost înțelept: a știut și a fost hotărât să pună o bună și sănătoasă fundație pentru noua lui viață într-un context păgân foarte agresiv.
Dacă ai început liceul, sau facultatea, sau ai un serviciu nou pune o fundație sănătoasă pentru noua etapă a vieții. Hotărăște-te să trăiești pentru El, să nu-ți fie rușine de El, să nu-ți fie teamă să trăiești curat, să nu furi și să nu minți – ca ceilalți.
Dacă vrei să te căsătorești, pune o fundație solidă căsătoriei tale, nu te grăbi s-o faci doar ca să nu-l/o scapi din mână. Petreceți timp să vă cunoașteți inima și sufletul, postiți împreună, citiți cărți împreună, slujiți împreună. Peste casa voastră vor veni furtuni. Sunteți înțelepți dacă nu vă grăbiți când puneți fundația; ca să ajungeți la stâncă trebuie să treceți de nisip! Asigură-te că amândoi construiți pe stâncă. Dacă unul construiește pe nisip și celălalt pe stâncă, șansele ca edificiul comun să se prăbușească sunt foarte mari. Cel înțelept sau cea înțeleaptă își gândește și-și clădește căsătoria cu gândul la furtunile care vor veni.
Nu fii superficial, nu te lăsa sedus de aparențe, nu te pripi. Muncește la fundație, chiar dacă nu se vede și nu are rezultate imediate. Sapă adânc, pune structura de rezistență în ciment și nu te grăbi să-i ajungi pe cei ce sunt deja cu lucrul la parter sau chiar la etaj. Nu te lăsa sedus de ferestrele lor de termopan și de exteriorul lor izolat termic.
Înțelepciunea are o capacitate superioară de înțelegere și judecare a oamenilor și situațiilor.
Prostia este superficială, se ocupă de fleacuri ambalate strălucitor și de nimicuri cosmetizate deștept.
Înțelepciunea și prostia umblă printre noi, sunt ca două surori gemene. Se îmbracă la fel.
Cineva le cunoaște și știe care este diferența între ele. Tu știi care este?

(Visited 412 times, 1 visits today)

Un răspuns la “Intelepciunea si prostia”

Nu oricine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.
22 Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: „Doamne, Doamne! N-am prorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Şi n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?”
23 Atunci le voi spune curat: „Niciodată nu v-am cunoscut; depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi care lucraţi fărădelege.”
24 De aceea, pe oricine aude aceste cuvinte ale Mele, şi le face îl voi asemăna cu un om cu judecată care şi-a zidit casa pe stâncă.
25 A dat ploaia, au venit şuvoaiele, au suflat vânturile şi au bătut în casa aceea, dar ea nu s-a prăbuşit, pentru că avea temelia zidită pe stâncă.
26 Însă oricine aude aceste cuvinte ale Mele, şi nu le face, va fi asemănat cu un om nechibzuit care şi-a zidit casa pe nisip.
27 A dat ploaia, au venit şuvoaiele, au suflat vânturile şi au izbit în casa aceea; ea s-a prăbuşit, şi prăbuşirea i-a fost mare.”( Matei cap. 7)

Asa cum am observat, avem de facut alegeri corecte in viata.
Putem alege lucrurile care l-au izbit si pe LOT, acele lucruri firesti si care izbesc si incanta ochii, sau bazati pe promisiunea lui Dumnezeu sa ne incredem in El si sa alegem ceea ce este SPIRITUAL, vesnic, important pentru propasirea noastra cu Dumnezeu.

Dar de ce???

Deoarece lumea se clatina, bancile, serviciile, afacerile, toata economia insasi, se clatina si se va clatina.

Conform Evrei cap 12:
al cărui glas a clătinat atunci pământul, şi care acum a făcut făgăduinţa aceasta: „Voi mai clătina încă o dată nu numai pământul, ci şi cerul.”
27 Cuvintele acestea „încă o dată” arată că schimbarea lucrurilor clătinate, adică a lucrurilor făcute, este făcută tocmai ca să rămână lucrurile care nu se clatină.
28 Fiindcă am primit, dar, o împărăţie care nu se poate clătina, să ne arătăm mulţumitori şi să aducem astfel lui Dumnezeu o închinare plăcută, cu evlavie şi cu frică, …
In acest context , avem de facut o singura alegere inteleapta, aceea de a ne inradacina in STANCA VIETII, Domnul Isus Cristos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *