Inima noastră este ca pământul, solul. Unele soluri sunt nisipoase, altele argiloase, altele pietroase iar altele foarte bune pentru agricultură. Pe pământul necultivat cresc, în mod natural buruieni.
Buruienile cresc oriunde, chiar și pe solul cultivat. Sămânța pusă în pământ are mai mulți factori adversativi de care depinde viața sau moartea ei. Pe lângă condițiile meteo, ca secetă (absența îndelungată a apei), inundație (prea multă apă) sau grindină, sămânța sau planta mai are de luptat cu bolile și dăunătorii (diferite insecte) și cu buruienile și cu spinii.
Bolile și dăunătorii atacă direct planta, mâncând-o și distrugând-o, lent sau violent.
Buruienile și spinii nu atacă planta direct, nu o distrug în mod vizibil.
Domnul Isus face, în Pilda semănătorului, o asociere între spini și îngrijorări și înșelăciuni.
Spinii sunt în competiție surdă cu planta pentru resursele solului și aerului.
Deși pot apărea mai târziu decât plantele, buruienile pot crește și le pot depăși pe acestea în înălțime. Când se ajuge în acest stadiu, bătălia plantei cu spinii și buruienile este ca și pierdută. Dacă până aici buruiana i-a luat din resursele oferite de către sol, de aici încolo va domina și bătălia aerului, acolo unde se află atât de necesara lumină.
Asemănarea strategiei buruienilor și spinilor cu cea a îngrijorărilor și înșelăciunilor este izbitoare.
La început nu se vede mare diferență între ele.
Orășenii, neinițiații nu pot face diferență între buruieni și plante! (Fără intenție de jignire!)
Este nevoie de familiaritate, muncă și lucrul cu sapa pentru a te obișnui să faci diferența și să ajuți planta în lupta cu buruienile.
Dacă ai tăiat azi buruienile, nu înseamnă că peste o săptămână nu mai trebuie să prășești din nou. Buruienile au o capacitate de vindecare și refacere mai mare decât plantele!
Inima noastră este mai vulnerabilă la îngrijorare (ziua de mâine) și la înșelare (ceea ce văd nu este ceea ce pare) decât ne vine să credem. De aceea are nevoie regulată, periodică de prășirea, tăierea buruienilor altfel, acestea vor înnăbuși la un moment dat plantele credinței noastre, până le vor anihila total.
Subtilitatea și perfidia strategiei buruienilor/îngrijorărilor/înșelăciunii este în atacul indirect asupra credinței, erodarea lentă – furtul tăcut, neinvaziv al resurselor credinței.
Îngrijorarea Îl „ascunde” pe Dumnezeu în spatele problemei, îți fură, erodează încrederea în Dumnezeu. Îngrijorarea Îl face pe Dumnezeu mic și problema ta mare.
Înșelăciunea bogățiilor Îl „ascunde” pe Dumnezeu în spatele iluziei, adevărul în spatele minciunii! Înșelarea face minciuna atractivă și credibilă și adevărul respingător, dubios.
Acțiunea combinată a îngrijorării și înșelăciunii asupra inimii poate fi mortală!
Pavel ne arată că „sapa” rugăciunii lucrează eficient împotriva spinilor îngrijorării.
Filipeni 4:7. În același loc el ne prezintă și un ierbicid bun, care previne apariția spinilor și anume, mulțumirea.
Tot Pavel îndeamnă bogații veacului acestuia să folosească „ierbicidul” adevărului și să nu-și pună nădejdea în niște bogății trecătoare, ci în Dumnezeu. (1 Timotei 6:17)
Îngrijorarea și înșelarea lucrează cu proporțiile!
Amândouă măresc, exagerează ceva și micșorează altceva.
Ajustarea acestor proporții se face lent, și fără intervenții periodice radicale, este posibil ca la un moment dat, ele să depășească și să erodeze ireversibil plantele credinței.
Îngrijorarea te face să crezi că Dumnezeu nu mai poate rezolva problema ta.
Înșelăciunea bogăției te face să crezi că nu mai ai nevoie de Dumnezeu.
Amândouă sunt perfide și ticăloase, amândouă merită sapa și ierbicidul!
Iar solul inimii noastre merită un „prășit” hotărât și sănătos, ca plantele credinței să crească viguros și să aducă roade spre slava Lui și bucuria noastră!