Categorii
Tematice

Lacuri sau râuri?

Iată că a sosit și vremea să mă uit înapoi spre anul 2019. La sfârșitul anului trecut, prin inspirație de sus, am numit (declarat) anul curent ca fiind și devenind”anul abundenței”. Rampa de lansare a temei dominante din acest an o reprezintă una din afirmațiile lui Isus cu privire la urmașii Săi: ”Hoțul nu vine decât să fure, să înjunghie și să prăpădească. Eu am venit ca oile Mele să aibă viață, și s-o aibă din belșug.” Ioan 10:10

Percepția generală este aceea că belșugul ar fi rezultatul acumulărilor de bunuri, a strângerii binecuvântărilor în găleți sau cisterne, saci sau hambare, silozuri sau depozite. Parțial și primar este adevărat, dar nu este tot adevărul. Viața de sus nu trebuie abordată doar static, ci și dinamic; nu doar ca materie solidă, ci și fluidă. Viața de sus, din abundență, este mai mult curgere decât stagnare. Bălțile și lacurile sunt frumoase, ele îți dau un sentiment de liniște și pace. Însă imaginea cea mai apropiată de viața din abundență este aceea a curgerii, a mișcării, a râului. Dumnezeu este o Sursă infinită de viață, un Izvor de viață, iar credința vie în Cristos forează în inima credinciosului până dă de izvoarele din care vor ”curge-țășni râuri de apă vie”. Ioan 7:38

Cu tot respectul pentru cei cuminți, liniștiți , potoliți, introvertiți și pașnici (și eu eram așa!), dar starea generală a vieții din abundența nu este una de baltă sau lac, ci una de curgere, de râu sau fluviu. Prin râurile de munte apa curge repede și învolburată. Fluviile adună apa și o transferă mai departe spre mări și oceane. Nu suntem destinați să adunăm apa proaspătă și s-o ținem doar la noi și în noi, să fim ca bălțile în care starea statică crează condiții prielnice pentru broaște. Suntem destinați să curățim izvoarele din noi, să le lăsăm să curgă spre alții, cu cuvinte și stări interioare mereu proaspete și curate. Nu găleți, ci conducte; nu lacuri, ci râuri. Apa și viața de sus, dacă încerci s-o ții pentru tine se pierde și se evaporă; dacă o dai mai departe se duce iar, acolo de unde a și venit. Există un circuit al apei în natură pe care l-am învățat la școală, în clasele primare. Apa trece prin cele trei stări de agregare, mișcându-se ciclic de sus, din nori, până jos, în oceane și înapoi. Modelul acesta ne indică faptul că apa și viața sunt într-o mișcare continuă. Dacă anul acesta ai avut o viață băltită a sosit vremea să cureți izvoarele inimii și ale credinței și să dărâmi limitările malurilor care vor să țină totul numai pentru tine. Experimentează din nou bucuria dăruirii mai departe a ceea ce ai primit din izvoarele inepuizabile de binecuvântări ale lui Dumnezeu.

În cele ce urmează vei găsi câteva repere personale din anul abundenței, an al mișcării și experimentării de locuri noi și oameni noi. Nu sunt pentru palmares personal sau fală, sunt pentru a împărtăși din lucrarea Lui frumoasă și dureroasă, ascunsă sau la vedere, de formare a sinelui meu în asemănarea cu El. Le-am așezat, pe cât posibil, în ordine cronologică.

Cărțile anului 2019.

O minte cu totul nouă – Daniel H. Pink
M-a ajutat să înțeleg mai bine modul în care cele două emisfere cerebrale contribuie sau se opun lucrării Duhului Sfânt în viața noastră și m-a determinat să folosesc tot mai rar cuvântul lider asociat cu orice fel de conducere în biserica lui Cristos.

Ekklesia – Ed Silvoso
O carte sclipitoare despre biserică și împărăție, despre relevanța și puterea bisericii în societate, despre cum se folosesc cheile împărăției și cum cad porțile Hadesului.

The four (ADN-ul ascuns al Amazon, Apple, Facebook și Google) – Scott Galloway
O carte uimitoare despre influența vizibilă și invizibilă, dar și incredibilă a celor patru cai ai sfârșitului de lume, cele patru companii care domină lumea noastră. Scrisă într-un stil captivant și distractiv, cartea te uimește și te șochează, mai ales atunci când vezi cât de mult ne-au invadat acești călăreți ai Apocalipsului lumea noastră interioară, pe care o credeam bine păzită.

Pași spre libertate în Cristos – Neil Anderson
Un manual de rugăciune (simplu, clar și la subiect) care ajută la eliberarea domeniilor ocupate și la a stăpâni în viață împreună cu Cristos. Cel mai eficient, dar și cel mai ignorat instrument din lumea evanghelică. Are exerciții spirituale esențiale pentru a păși spre viața din abundență.

Trăiește la înălțime – dr. R. Heard
Subtitlul cărții m-a intrigat, dar și descurajat. Însă am perseverat. Autorul, un om cu două doctorate, scrie simplu și direct despre realități spirituale care ne scapă mereu printre degete. Ultimele capitole sunt fascinante. E uimitor cum integrează știința cu credința, cum leagă energia, frecvența și vibrația de puterea cuvintelor rostite.

Cântecele anului 2019.

Nu e munte prea mare – 477

Psalmul 46 – BBSO

Teo Family – Elohim

Hai cântați toți într-un glas – Sunny Trancă

O come, o come, Emmanuel! – For King and Country
Ascultând acest cântec de câteva ori mi-a venit ideea cadoului dorit de ziua mea, atunci când voi face 60 de ani: bilete la concertul For Kig and Country! Dacă mă gândesc bine, nu aș refuza cadoul și dacă ar veni cu un an mai repede . 🙂

Locuri vizitate în anul 2019.
O frumoasă reîntâlnire cu Elveția, după mai bine de 15 ani. Aerportul din Geneva, singurul dotat cu aparatură performantă ce face distincție între apă și alte lichide. Singurul aeroport în care poti lua apa cu tine și nu trebuie s-o arunci înainte de controlul bagajelor. Mare lucru și acesta, pentru că cea mai scumpă apă de băut este în aeroporturi și în … deșert! 🙂
În sfârșit Grecia, cea cu apele mării curate și istorie bogată. Am umblat pe jos în primele orașe în care a călătorit Pavel, în prima lui misiune în Europa. Atât de aproape de Atos.
O vizită fulger în Israel, cu pachetul de 4 zile. Nu i-am înțeles niciodată pe românii virusați cu Israel. Credeam că sunt niște ciudați. Eu am avut zeci de ani un program anti vizită Israel foarte puternic. Până anul acesta. Acum cred că m-am virusat și eu un pic. Doar cred.
A fost un privilegiu să predic pentru prima dată în locuri și biserici noi, cum ar fi Via Cluj, BBS Oradea, Potcoava (jud. Olt). Tot o experință deosebită a fost și faptul de mă putea reconecta cu biserici din trecut: Vox – după 9 ani, Ianoșda, jud. Bihor – după 40 de ani!
Cât despre Therme București, mi s-a tot spus că este frumos, dar când am ajuns acolo, în raiul saunelor și băilor de tot felul, m-am lăsat pradă relaxării și odihnei. Personalul calificat, serviciile de calitate și vegetația luxuriantă îți dau senzația că nu mai ești în România, că ai fost teleportat pe o insulă pierdută în ocean.
La Zilele orașului Hațeg, m-am întrecut pe mine însumi. Mi-am luat inima în dinți și centura de siguranță și m-am urcat, de câteva ori, pe zidul de cățărat al lui Myung Soo, un coreean belgian cu inimă mare pentru români. Urcarea, ca urcarea, dar coborârea era mirificăăă! Ca și mascații. Ultima dată m-am cățărat, numai de dragul … coborârii! 🙂

Dacă te întrebai la începutul postării cum o să fac cu anul care vine, curiozitatea îți este răsplătită acum. Anul care vine, 2020, este anul expansiunii, extinderii granițelor, creșterii influenței.
Să ne fie spre creștere, spre noi orizonturi, spre noi bătălii, spre noi investiții, spre noi mai noi!
După abundență, vine expansiunea, iar apoi … ascensiunea!

(Visited 189 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *