Categorii
10 Octombrie Virtuti si Vicii

Intelepciunea eneagramei

Cei pasionați și neobosiți de cercetarea și înțelegerea sufletului omenesc, de spiritualitate și dezvoltare personală știu că în acest demers se ajunge, din când în când, la blocaje – tavane, care împiedică temporar avansarea cunoașterii și transformării. Pentru depășirea unor astfel de blocaje sunt necesare instrumente și experiențe speciale care nu sunt la îndemâna oricui, dar care pot avea o totuși o natură universală. Un astfel de instrument este și eneagrama.
Eneagrama nu are un fondator oficial recunoscut -nu aparține cuiva, ci s-a dezvoltat de-alungul timpului prin numeroase contribuții. Prin urmare ea este expresia înțelepciunii universale acumulată în timp din mai multe tradiții religioase și căi spirituale: creștină, musulmană, budistă și iudaică. Denumirea vine din compunerea a două cuvinte din limba greacă: ennea – nouă (9) și grammos – figură/formă. Eneagrama este o figură geometrică complexă (triunghi, cerc și hexadă) cu 9 puncte care reprezintă cele 9 tipuri de bază ale personalității umane.

Eneagrama ne invită să privim în misteriosul adânc al adevăratei noastre identități, informațiile pe care le oferă fiind folositoare și necesare pentru o călătorie fascinantă a căutării și regăsirii de sine și a chipului lui Dumnezeu în noi. Ea ne ajută să ne putem vedea clar tiparele și motivațiile după care ne-am comportat din copilărie și până astăzi, să ne înțelegem reacțiile automate, inconștiente ale personalității noastre, dar și să găsim căi de eliberare din „cămașa de forță” a personalității noastre pentru a trăi tot mai liberi de trecut, tot mai în armonie cu Dumnezeu și tot mai roditori prin Duhul Sfânt.

Din păcate, în spațiul evanghelic românesc nu avem, sau nu știu să fie, oameni preocupați și scrieri  pe această temă. Abordarea din cărțile traduse în limba română sunt scrise din perspectiva psihologică și a unei spiritualități sincretiste. Cu toate acestea, pentru familiarizarea cu acest sistem, recomand citirea cărții ” Eneagrama” a lui Rene de Lassus, apărută la editura Teora – este o carte mai subțire și accesibilă celor nefamiliarizați cu psihologia.
Pentru cei mai avansați, obișnuiți cu concepte psihologice și cu deprinderi tari la citit, recomand cartea „Înțelepciunea Enegramei” de Don Riso și Russ Hudson, publicată la editura Mix.
Pentru cunoscătorii de limba engleză, recomand o carte despre enegramă scrisă din perspectivă creștină,  „The Enneagram : A Christian Perspective” de Richard Rohr și Andreas Ebert.
Cei interesați de creșterea și maturizarea spirituală, precum și de modul în care se poate folosi eneagrama pentru depășirea blocajelor spirituale sunt invitați să ia legătura cu mine.
Eneagrama nu este parte din Biblie, nu este Revelația specială a lui Dumnezeu, ci parte din revelația generală. Prin urmare conținutul ei trebuie folosit cu grijă și cu discernământ, cu înțelepciune! 🙂

(Visited 1.224 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *