Categorii
Tematice

ABC-ul și ”cei mai neînsemnați”

Dacă ar fi să te gândești la ”cei mai neînsemnați oameni” la cine ți se duce prima dată gândul? Ce înseamnă ”neînsemnat” pentru tine? Ai putea numi imediat 5 persoane pe care cei din jurul tău le consideră neimportante și le trec cu vederea, ca și cum nu ar exista? Am făcut următorul test  în câteva biserici iar rezultatul a fost șocant! Testul presupunea să scrie în timp de 20 de secunde numele a 5 persoane pe care ei le cunosc și care au statutul de văduve sau orfani. Doar 2-3% dintre participanți aveau legături sau cunoștință despre cei care intrau în această categorie. Apostolul Iacov a fost o persoană foarte practică, nu a teologhisit și nu a filozofat prea mult viața creștină. Pentru el anumite lucruri erau foarte clare, în timp ce pentru noi sunt tot mai neclare.
Religia curată și neîntinată, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe văduve și pe orfani în necazurile lor și să ne păzim neîntinați de lume.” Iacov 1:27

Neînsemnații sunt persoane dezavantajate, marginalizate, uitate, trecute cu vederea.
Neînsemnații sunt ne-însemnați, nu au semne sociale distinctive ca și alții.
Neînsemnații sunt ”invizibili” printre ceilalți, ultimii pe listele de invitați.
Neînsemnații sunt roțile de rezervă.
Neînsemnații sunt o povară pentru alții sau chiar pentru ei înșiși.
Neînsemnații sunt ”nimeni” pentru pământeni și ”cineva” pentru ”extratereștri”!

Cine sunt neînsemnații pentru tine?
Poate că nici tu nu ai reușit să aduni 5 persoane la testul de 20 de secunde, dar de acum încolo poți deschide ochii și gura să întrebi în jurul tău și să afli ca să-ți completezi propria listă. În capitolul 2 Iacov lărgește lista celor neînsemnați  aducându-i și pe cei săraci. Și pe vremea aceea, ca și acum, sărăcia sau bogăția se ”citea de pe haine” iar părtinirea își face loc ”obraznică” prin adunările sfinților.

Cine sunt neînsemnații pentru mine?
Mama mea îmi tot spunea când plecam de acasă: ”Când intri într-o instituție, salută respectuos portarul și femeia de servici. Cred că știa ea ceva! Din păcate, slujbele unora îi fac să fie considerați  mai neînsemnați – de către ceilalți. Aici ar putea intra, fără nici-o intenție de jignire din partea mea : portarul, femeia de servici, secretara, salahorul, vânzătorul de la magazin sau de la chioșc, muncitorul, șoferul, tractoristul, paznicul, agentul, etc.

Cine ar mai intra în zona celor neînsemnați, adică ”invizibili” pentru mine?
Fiind mult printre adulți, tind să nu mai observ copiii mici.
Fiind mai mult printre cei sănătoși, tind să nu mai am în vizor pe cei bolnavi.
Fiind printre cei angajați, tind să uit de șomeri și de pensionari.
Fiind printre cei educați, tind să uit de cei needucați.
Fiind liber, nu mă gândesc la cei privați de libertate, adică cei închiși.

Un câmp mare de lucru pentru lucrarea ABC îl reprezintă bărbații din închisori. Alin Pădureanu este un om de acțiune și a inițiat anul acesta, împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), un proiect numit ”O zi cu tata”. Proiectul își propune să creeze un mediu de conectare repetat între cei privați de libertate și familia lor pentru a stimula întărirea relațiilor dintre ei. Selectarea bărbaților pentru acest proiect se face în baza unor studii efectuate în grupuri mici și a rezultatelor favorabile obținute de către aceștia. Aceste zile petrecute afară, într-un cadru mai liber, aduce bucurie celor de afară și celor din lăuntru, putând anticipa și pregăti familia despărțită pentru timpul când vor fi iarăși împreună. Toată stima și pentru Mircea Filip, colegul nostru din zona Olteniei care și-a petrecut mult timp cu cei de dincolo de gratii. Toată stima pentru lucrătorii liberi implicați activ în slujirea celor din închisori. Mare le va fi răsplata din partea Domnului!

Cine sunt cei neînsemnați pentru tine?
Cum faci sau ce ai făcut ca să nu mai fie invizibili pentru tine?
Cine te-a ajutat sau îndrumat să-i bagi în seamă pe cei marginalizați?
Nu ne putem permite să-i ignorăm mai departe pentru că avertizarea lui Isus Cristos din Matei 25:45 este un drastică și ireversibilă.
Cristos se identifică cu acești foarte neînsemnați frați, iar ignorarea lor este tot una cu ignorarea Lui.

(Visited 91 times, 1 visits today)

6 răspunsuri la “ABC-ul și ”cei mai neînsemnați””

Dragul nostru Isus avea magnet la toti napastuitii. Si la copii. Imaginea unui Isus care sta la povesti, mananca si bea cu prapaditii lumii este una dintre cele mai puternice pentru mine La fel si cea in care se joaca cu copiii, chiar daca nu e explicita in Biblie, este implicita, pentru ca n-am vazut pana acum copii care sa roiasca in jurul feţelor grave si acre.
🙂

Încă mai caut un tablou pe care l-am văzut demuuuuult și încă nu l-am găsit. În el este prezentat un interior de casă și oameni în jurul lui Isus. În centrul imaginii, îmi amintesc că era Isus, un copil care dă să scape din mână un măr început și un câine tolănit pe podea. Cine mi-l găsește, ofer recompensă!

Imi amintesc cand ai pus aceiasi intrebare la Bis Vox!! Da Domnul Isus , pe pamant a adunat in jurul Lui, descultii , saracii , pacatosii , femeile usoare , schiopii si I-a invatat iubirea in schimb noi vrem biserici de elite !

…. Si cum vom sta-n picioare , in ziua judecatii???

OAMENII DIN UMBRĂ
După cum spune un cântec, ei sunt „vântul de sub aripile noastre”,cei care dreg lucrurile,sunt cei care muncesc în culise, eroii cei ne-preamăriţi ai luptei, cei care au grijă ca toate aspectele unui proiect să meargă bine. Cu toate că sunt necunoscuţi, ei nu sunt neînsemnaţi. Chiar dacă trec neobservaţi, în taină, ei îndeplinesc roluri care sunt inestimabile.
Dumnezeu se uită la valorile ascunse, la inimă. Probabil vă amintiţi de David, un tinerel simplu şi neînsemnat. El nu atrăgea privirile aşa de tare precum reuşeau să o facă fraţii lui. Şi totuşi, Domnul pe el l-a ales să fie izbăvitorul lui Israel. E simplu: „Şi Domnul a zis lui Samuel: „Nu te uita la înfăţişarea şi înălţimea staturii lui, căci l-am lepădat (se referea la fratele lui David). Domnul nu Se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul Se uită la inimă.” Doar aşa pot fi găsite valorile ascunse.
Cu toate că au fost literalmente chemaţi de Domnul să facă o muncă însemnată,Beţaleel şi Oholiab, sunt nişte anonimi în mintea celor mai mulţi oameni. Cine au fost ei? Ei au fost meşteri de frunte, chemaţi de Dumnezeu să construiască primul Cort al Întâlnirii

2. „Sa stii ca am ales pe Betaleel, fiul lui Uri, fiul lui Hur, din semintia lui Iuda.
3. L-am umplut cu Duhul lui Dumnezeu, i-am dat un duh de intelepciune, pricepere si stiinta pentru tot felul de lucrari,
4. i-am dat putere sa nascoceasca tot felul de lucrari mestesugite, sa lucreze in aur, in argint si in arama,
5. sa sape in pietre si sa le lege, sa lucreze in lemn si sa faca tot felul de lucrari.
6. Si iata ca i-am dat ca ajutor pe Oholiab, fiul lui Ahisamac, din semintia lui Dan. Am dat pricepere in mintea tuturor celor ce sunt iscusiti, ca sa faca tot ce ti-am poruncit (Exod 31:2-6)
Cu greu îşi mai aminteşte cineva de moaşele evreilor, numite Şifra şi Pua. Ele “
s-au temut de Dumnezeu si n-au facut ce le poruncise imparatul Egiptului: ci au lasat pe copiii de parte barbateasca sa traiasca.
18. Imparatul Egiptului a chemat pe moase si le-a zis: „Pentru ce ati facut lucrul acesta si ati lasat pe copiii de parte barbateasca sa traiasca?”
19. Moasele au raspuns lui faraon: „Pentru ca femeile evreilor nu sunt ca egiptencele; ele sunt vanjoase si nasc inainte de venirea moasei.”
20. Dumnezeu a facut bine moaselor; si poporul s-a inmultit si a ajuns foarte mare la numar.”(Exod 1:17-18)
Şi numărul unor astfel de oameni este mare în Biblie.
Apoi, să nu uităm să privim un pic mai profund în jurul nostru. S-ar putea să fie oameni simpli, care tac, nebăgaţi în seama. Sunt mulţi a căror loialitate şi dedicare faţă de Domnul Isus sunt de-a dreptul remarcabile. Nu cred că au neovie de lumea virtuală pentru a-şi deschide inima şi a-şi arăta valoarea lor. Putem şi noi să fim un pic mai atenţi, să privim ceva mai profund. Cu alte cuvinte, să reuşim şi noi, precum Domnul nostru, să nu ne mai lăsăm furaţi de ce izbeşte ochiul: renume, faimă, bani, diplome etc. Copiii lui Dumnezeu, aşa cum face Tatăl lor, sunt chemaţi să înveţe să aprecieze mai mult decât orice caracterul. Dacă nu învăţăm să apreciem şi să promovăm caracterul, adevăratele valori, s-ar putea să lăsăm generaţiei următoare o moştenire apocaliptică, de oameni mânaţi de interes şi conduite animalice. Ca să nu fie aşa, să privim un pic mai bine la valorile ascunse, răsfirate adesea pe ultimele rânduri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *