Categorii
03 Martie Virtuti si Vicii

Imbuibarea si sfarsitul lumii

Am văzut, recent, un film documentar despre pregătirea trupelor americane de elită, SEALS. Numele vine de la inițialele (în limba engleză) operațiunilor în care sunt specializate: în primul rând sunt cei mai buni în operațiunile care se desfășoară pe mare (apă), apoi în aer și pe pământ (terestre). Antrenamentele desfășurate în apa oceanului sunt intense, lungi și obositoare. Doar unul din patru soldați, selectați inițial – foarte riguros, vor ajunge să termine perioada de instrucție foarte dură. Un mod ispititor în care sunt testați soldații obosiți și flămânzi, este amplasarea – în apropierea terenului de instrucție, a unei gherete cu gogoși proaspete și băuturi răcoritoare. Soldatul, chinuit de foame și sete, poate oricând să se îndrepte spre ghereta chemătoare. Este însă un drum fără întoarcere; dacă mirosul și chemarea gogoașei este mai tare și merge să-și stâmpere foamea și setea – înaintea finalizării antrenamentului … nu mai poate reveni pe terenul de instrucție, trebuie să părăsească baza de instrucție pentru totdeauna. Amânarea satisfacerii și împlinirii nevoilor de bază ale trupului, uneori duse până la extrem, este esențială în procesul de instrucție și antrenament al tuturor grupurilor militare, mai ales a trupelor de elită.

Vremea sfârșitului nu va fi cu bastonașe de pensionari, nici cu vacanțe exotice, nici cu stadioane de fotbal pline, nici cu cumpărături făcute la mol. Va fi ca un tsunami.
Cei mai mulți vor fi nepregătiți pentru sfârșit: cu șlapi în picoare, cu cafeaua pe masă, cu ochii în ecran, pe bicicletă sau în mașină, plictisiți, pierduți în „lumea fără fir – wireless”.
Luaţi seama la voi înşivă,
ca nu cumva să vi se îngreuieze inimile cu îmbuibare de mâncare şi băutură,
şi cu îngrijorările vieţii acesteia,
şi astfel ziua aceea să vină fără veste asupra voastră.
Căci ziua aceea va veni ca un laţ peste toţi ceice locuiesc pe toată faţa pământului.
Vegheaţi dar în tot timpul, şi rugaţi-vă,
ca să aveţi putere să scăpaţi de toate lucrurile acestea, cari se vor întâmpla,
şi să staţi în picioare înaintea Fiului omului.” Luca 21:34-36

Din Genesa la Apocalipsa, viața oamenilor se învârte în jurul mâncării și băuturii.
Mâncarea și băutura sunt esențiale pentru susținerea vieții fizice.
Ele însă (și nu numai ele), tind să devină centrale în viață, acaparând întreaga ființă, împovărând sufletul cu îngrijorări inutile legate de viețuire sau supraviețuire.
Cei care au trăit și trăiesc cu teama că nu vor avea niciodată destul au tendința de a se îngrijora cu privire la viitor și de a-și face provizii.
Azi este timpul în care trăiesc.
Azi adună, azi mănâncă, azi beau.
Azi contează, mâine nu se știe: mentalitate de „nuntaș”!
Trupul și sufletul – inima sunt devorate de dorința după mâncare și băutură, care odată satisfăcută își cere din nou drepturile.
Vremea sfârșitului va veni pe furiș, neanunțată la știri sau la buletinul meteo, sau pe facebook.
Pentru unii, ziua aceea nu va veni pe furiș, adică pe neașteptate, pentru că au o mentalitate de ostaș – sunt întrun antrenament continuu cu trupul și cu sufletul lor.
Ostașul nu este în vacanță și nici la distracție, el are perioade regulate de instrucție și antrenament, în care trupul și sufletul îi sunt pregătite să facă față situațiilor grele din terenul de luptă. Ostașul se ferește de excesele trupului și sufletului; își mai permite câteodată „ieșiri în decor” (excepția), dar revine destul de repede la disciplina moderației (normalitatea).
Nuntașul este preocupat de mâncare și băutură, distracție.
Va veni ziua aceea și nu va fi pregătit să facă față presiunilor … își va vinde sufletul pentru un blid de linte pentru că trupul își va cere drepturile și gheretele cu gogoși vor fi la tot pasul. În acele vremuri apocaliptice, pentru cei nedisciplinați, îmbuibarea va fi fatală!
Treci prin oraș și vitrinele îți fac cu ochiul, gogoșile și shaworma te îmbie, cafelele te vor;
Acasă mobilul sună, calculatorul jucăuș te îmbie, oferta blogurilor este mare, facebook-ul credincios te așteaptă, frigiderul vrea să fie generos cu tine …
Și ce dacă?
Amânarea satisfacerii nevoilor de bază este un exercițiu care ne menține în formă, trupul și sufletul, care ne pregătește pentru  presiunile și luptele din ziua cea rea și ziua aceea.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *