Categorii
Tematice

Pune punctul și întoarce pagina!

Obișnuiam să fiu o persoană care se îngrijora cu privire la viitor. Nu trădam lucrul acesta prea ușor, dar mai scăpa pe ici pe colo. Făceam scenarii de viitor și găseam destul de repede posibilele bariere și greutăți, pe care alții nu reușeau să le identifice sau să le anticipeze. Eram mai posac și pesimist, mult mai atent la semnalele periculoase decât la cele de bucurie și succes.

Obișnuiam să fiu o persoană care ținea la relații și eram integrat într-o vastă rețea de legături umane. Mă simțeam oarecum obligat să întrețin toate relațiile care apăreau în viața mea. Aproape totul era țesut și interpretat prin acest filtru. Caricaturistul Radu Clețiu a avut dreptate când a remarcat în glumă: ”Gili poate vedea în orice text biblic un adevăr sau un principiu legat de relații”. În încercarea de a nu dezamăgi pe nimeni am ajuns la momentele de criză în care timpul nu a mai permis întreținerea lor. Evident că vinovăția a lovit prima, iar mai apoi neputința și rușinea.

A urmat o perioadă de reflectare și reconfigurare a relațiilor. Modelul lui Cristos și a altor personaje biblice m-au învățat că nu poți ținea toate persoanele la același nivel relațional. Doar unii mai cred aceasta când risipesc ore în șir pe Facebook. Să nu ne amăgim cu prietenii virtuale și cu prietenii bazate pe conjuncturi de lucrare creștină.

Am fost învățat în mod repetat că Isus a avut un sistem de relații concentrice în care 3 apostoli au fost în cercul apropiat, apoi cei 12, apoi grupul celor 70. Am fost inoculat repetat cu ideea eficienței relațiilor și grupurilor de lucrare pentru înfăptuirea marii trimiteri. Aproape nimic nu s-a menționat despre familia din Betania, despre locul de inimă și odihnă al Celui ce ”n-a avut unde-Și odihni capul”. Marta, Maria și Lazăr a fost un grup de inimă și suflet, la care Isus s-a simțit mai acasă decât la Nazaret sau Capernaum și mai acasă decât acasă la Petru.

În spatele multor relații pe care le ducem stă nevoia noastră disperată și nemărturisită de siguranță și susținere. Din păcate ele oferă o împlinire limitată sau chiar falsă a acestor nevoi. Unele relații sunt moarte de mult. Prin ele nu mai circulă nici viață și nici dragoste.  Cu toate acestea nu avem forța interioară de a le considera încheiate. Sperăm cu naivitate că ele vor învia, cumva. Nu știm cum, dar nici nu vrem să ne gândim că ar fi și o altă variantă, chiar dacă una mai bună!

Oamenii au mai puțini prieteni decât își închipuie. Prietenia este ca un pod pe care acceptarea, siguranța, dragostea, confruntarea, bucuria și sacrificiul circulă în ambele sensuri. Relația necesită timp regulat pentru consolidare și cultivare. În relații ești influențat și influențezi, în bine sau în rău. De aceea pot face afirmația: calitatea vieții este dată și de calitatea relațiilor. Viața unora stagnează sau este mizerabilă – regresează pentru că nu sunt conștienți de toxicitatea unor relații distructive pe care le lasă deschise.

A venit primăvara și cu ea, postul Paștelui. Este vremea să facem curățenie prin case, curți, inimi și relații. A sosit timpul să ne evaluăm relațiile și să facem curățenie prin ele. Fă-ți timp, în următoarele zile, și reprețuiește-ți relațiile. Uită-te la cele în care nu s-a mai scris nimic, de luni sau ani de zile. Începe cu cele la care pagina relației este în prezent goală sau aproape goală. Cândva a fost ceva, a fost poate un capitol mare sau chiar un roman. Dar, de câteva luni sau ani, nu se mai întâmplă nimic.

Chiar dacă nu se întâmplă nimic semnificativ, din diferite motive, preferi să rămâi în trecut și să nu pui punct. Stai nehotărât(ă) în fața paginii goale, albă sau neagră, și aștepți cu naivitate să facă cineva ceva ca să poți trece mai departe. Din frică, rușine, nesiguranță sau neputință stai blocat(ă) în trecut, într-un capitol în care nimeni nu mai scrie nimic. Poți să mai faci o încercare și să resuscitezi relația inițiind comunicarea și susținerea ei unilaterală.

page-turnSau, te poți hotări să nu mai stai blocat într-un capitol neterminat și nedeterminat. Asumă-ți curajul de a finaliza tu însuți pagina și pune punctul de final. Gata cu trăirea în trecut. Paginile relaționale neîntoarse sunt canale de drenare a energiei și vieții, mijloace tăcute de blocare a progresului și dezvoltării. Paginile neîntoarse sunt atașamente nesănătose și toxice de oameni, locuri, lucruri sau evenimente care nu permit inimii să se elibereze de trecut pentru a trăi și scrie un capitol nou, absolut nou. Fii hotărât(ă), pune punct și întoarce pagina.

Fii recunoscător și mulțumește lui Dumnezeu pentru toate relațiile care au fost și care vor mai veni. El pe toate le face să concureze și să conspire spre binele tău. Chiar și cele în care ai suferit, ai fost trădat sau care te-au tras în jos! Chiar și cele în care ți s-a făcut un mare rău, El le face să devină un mare bine. Acceptă această taină a suveranității Sale. Ce a fost a fost, dar trecutul nu trebuie să-ți definească sau determine prezentul și viitorul.

Acum, permite-ți luxul de a începe un capitol nou în viață.
Oferă-ți libertatea de a începe relații noi.
Pune cu grație punctul și întoarce cu fermitate pagina.
Îngăduie-ți harul de a scrie o pagină nouă.
Cu încredere, bucurie și speranță.

(Visited 560 times, 1 visits today)

Un răspuns la “Pune punctul și întoarce pagina!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *