Categorii
09 Septembrie Virtuti si Vicii

Ce uraste Dumnezeu?

Am auzit, auzim și vom mai auzi că Dumnezeu iubește oamenii.
Faptul că omul este iubit de Dumnezeu este un adevăr important, pivotal în modul în care abordăm relația de cunoaștere și de comuniune cu Dumnezeu.
Însă ca în orice altă relație, poți afla destul de repede nu numai ceea ce iubește persoana, dar și ceea ce urăște sau nu-i place persoanei respective.
În cartea Proverbe, cap. 6, versetele 16 și 17, găsim listate câteva aspecte legate de viața și comportamentul omului pe care Dumnezeu spune , nu că nu-i plac sau că le găsește respingătoare, ci că le urăște.
Aici avem un limbaj puternic, clar, definitiv.
Ura este un sentiment intens și profund de antipatie care plasează pe celălalt în tabăra dușmanilor, marcând o relație conflictuală ireconciliabilă.
Deși Dumnezeu este plin de dragoste, îndelung răbdător și bogat în bunătate, din interiorul ființei Sale emanează ură atunci când omul săvârșește păcatul, în special cele prezentate în listă.
Primul amintit aici este mândria – ochii trufași. Acest pasaj ne confirmă alegerea bine făcută în a desemna pentru începutul anului (în agenda ABC și pe blog) ca primă virtute „Smerenia”. Dumnezeu iubește smerenia și urăște mândria.
Mândria se ridică pe sine deasupra tuturor, smerenia se apleacă spre slujire înaintea tuturor. Mândria nu are de învățat de la alții și nici loc pentru alții.Smerenia învață de la alții.

Apoi aflăm că Dumnezeu urăște minciuna – limba mincinoasă.
Minciuna este acțiunea prin care denaturezi intenționat adevărul cu scopul înșelării.
Dumnezeu iubește adevărul și urăște minciuna.
A spune adevărul înseamnă a oglindi, a reflecta în mod fidel prin cuvinte realitatea obiectivă.
Când tu știi care este realitatea și totuși o prezinți într-un mod denaturat, distorsionat atunci ai mințit. Oricare sunt cauzele sau motivațiile ce stau la baza minciunii acestea nu sunt relevante și scuzabile în ochii lui Dumnezeu. În acest domeniu nu există zonă gri: adevărul este călare pe calul alb și minciuna este îmbrăcată în negru!
Unul dintre lucrurile care mă enervează cel mai mult, chiar la fotbalul de bună calitate, este prefăcătoria atacanților la căderile în careu. De multe ori arbitrii sunt duși în roare de aceste simulări mincinoase și acordă, pe nedrept, lovitura de pedeapsă.
Un alt mod de a câștiga în mod mincinos este acela de a marca gol cu mâna, așa cum a fost cazul lui Maradona și de spune că acolo a fost „mâna lui Dumnezeu”.
Cu toate că s-au luat măsuri sporite, microfoane și căști pentru arbitrii, încă anumite „scamatorii” ale jucătorilor pot trece neobservate și netaxate de către arbitri.
Așa este cazul recent și unic al atacantului german Miroslav Klose care a marcat un gol (cu mâna) în poarta celor de la Napoli, gol ce a fost validat de arbitrii meciului. Însă Klose s-a dus la arbitru și a recunoscut infracțiunea; acesta a anulat golul și meciul a continuat. Gestul lui de fair-play a uimit Italia și lumea fotbalului. Iată că adevărul își face loc, mai rar, și în casele celor mari!
Mândria și minciuna nu suportă să piardă, smerenia și adevărul aleg pierderea momentană!

Nu voi continua cu toată lista lucrurilor din Proverbe pe care le urăște Dumnezeu, ci doar voi mai aminti de „martorul mincinos”, cel care intră tot în categoria „minciună – adevăr”.
Aici situația este mai clară, specifică: intenționalitatea și premeditarea acțiunilor mincinoase nu pot fi tăgăduite.
Dacă în celelalte situații în care minciuna te scoate rapid din încurcătură (apelezi la ea forțat de împrejurări și din lipsă de soluții imediate) mai poți da vina pe lipsa de curaj și slăbiciuni, în situația mărturiei mincionase din cazul unui proces ai tot timpul din lume să-ți analizezi motivațiile și scopurile pentru a nu intra cu capul înainte în „gura minciunii”.
Dacă înainte te-ai folosit de minciună pentru a te scoate pe tine sau pe alții basma curată, în aceste situații, la tribunal, ca martor mincinos, prin denaturarea adevărului tu faci rău altuia, și probabil, ai beneficii în urma cestui lucru.
Dacă înainte aveai doar limba mincinoasă, acum întreaga persoană devine mincinoasă.
Doamne, păzește-ne de minciună și ajută-ne să ne lipim de Adevăr până devenim una cu El!

(Visited 1.152 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *