Categorii
12 Decembrie Virtuti si Vicii

Cu spatele la peretele de sticla

– Cum ai putea provoca nerăbdarea unui om?
Răspunsul 1
L-aș încuia întro cameră care, înspre bucătărie, are un perete de sticlă. El poate vedea cum se prepară mâncarea și apoi cum este așezată frumos pe masă. El ar avea acces la mâncare numai după ce apasă pe un buton roșu. După câteva zile, în care omul s-a obișnuit ca să aibă acces la mâncare apăsând pe butonul roșu, nu i se mai permite să mănânce imediat chiar dacă apasă pe buton. El trebuie să rămână în continuare în camera lui, în timp cemâncarea stă pe masă așteptându-l.  El devine atunci impacientat, agitat, apasă și mai tare și mai supărat pe buton. Nu înțelege de ce strategia de ieri nu mai dă roade, nu înțelege de ce înainte avea intrare imediată iar acum trebuie să aștepte un timp nedeterminat. Această confuzie îl va enerva. La început a fost răsfățat, cu mâncare la timp, ca apoi ea să-i fie acordată cu întârzieri imprevizibile.
Răspunsul 2
L-aș încuia întro cameră care, înspre bucătărie, are un perete de sticlă. El poate vedea cum se prepară mâncarea și apoi cum este așezată frumos pe masă. Lui îi este foame și așteaptă să fie invitat în bucătărie ca să servească masa, dar ceilalți se comportă ca și cum el nu ar exista. Ei pun un set de tacâmuri în plus ca și cum ar aștepta pe cineva, dar care nu mai vine. Omul are 5 butoane în camera lui și apasă disperat pe ele sperând că vreunul dintre ele este cel magic, adică cel care îi va permite accesul la mâncare. Faptul că va vedea mâncarea și nu i se va permite să mânânce din ea va face ca omul să se enerveze, să-și piardă rabdarea, să se înfurie, să-și ceară drepturile.
Atât răsfățul inițial urmat de discontinuități, cât și privarea îndelungată de la un anumit lucru dorit ne pot provoca nerăbdarea, agitația și mânia. Peretele de sticlă ajută și încurcă, diminuează și amplifică, inhibă și stimulează impulsurile interioare. Unii stau cu fața la peretele de sticlă, amărându-și sufletele, iar alții s-au întors, liniștiți și împăcați, cu spatele la el.

(Visited 40 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *