Categorii
Tematice

ELF – Visla, Polonia

Prin grația lui Dumnezeu, anumite locuri și evenimente care au avut loc pe o bază regulată, au jucat un rol important în formarea mea profesională și în devenirea mea spirituală.
În perioada 1993 – 2003 cursurile organizate în Austria, la Schloss Mittersill, mi-au fost de mare ajutor.  În perioada 2003 – 2013 a apărut în perisajul european, un eveniment anual de mare anvergură, numit ”European Leadership Forum” (ELF) – ”Forumul de conducere european”.

Am avut privilegiul să pot participa la acest Forum, câțiva ani la rând. Acest eveniment anual, la care în acest an participă 750 de persoane din 43 de țări, își dorește a fi ”un pod între nevoile liderilor locali și resursele globale ale lui Dumnezeu.

După 10 ani în care gazda acestui forum a fost Ungaria, locația a fost mutată în Polonia, orașul Visla, situat în zona Cracovia. O localitate foarte cunoscută în lume, din această regiune, este Auschwitz, acolo unde în timpul celui de-al doilea război mondial a fost unul dintre cele mai mari lagăre de exterminare.

Forumul a fost catalizatorul a peste 350 de seminare pe diferite domenii: de la teologie, apologetică, știință, până la artă, media și politică. Evenimentul, desfășurat întotdeauna la sfârșitul lunii mai, este ca un mol în care găsești tot felul de magazine – seminarii, după dorințe și competențe. Printre vorbitorii și coordonatorii de seminarii invitați sunt oameni de calibru: Wayne Grudem, Os Guiness, Peter Williams, Glynn Harrison, Bob Bhiel, Richard Winter, etc. Înscrierea la Forum se face în luna decembrie, cu 6 luni înainte, pe baza a 2 recomandări, din care una trebuie să fie a unui participant de la Forum. Cunoașterea limbii engleze este obligatorie – nu se fac traduceri!

Nu cred că există un eveniment creștin european care să se ridice la nivelul Forumului. Diversitatea domeniilor de abordare, calitatea oamenilor care conduc seminariile, interacțiunea și evenimentele naționale și regionale care continuă și după  aceea, fac din Forum un eveniment unic și cu impact sigur la nivel european. Cum se dorește continuarea legăturilor, în toamnă îl vom avea invitat  în Timișoara, Oradea și Cluj pe Glynn Harisson. Glynn a fost profesor emerit de psihiatrie la Universitatea din Bristol, Marea Britanie și a publicat recent cartea ”The big ego trip”, o critică provocatoare la adresa căutării moderne după semnificație pe ruta imaginii de sine. Interesul lui particular pentru lucrarea cu bărbații ne-a determinat să-l invităm (prin ABC) și să organizăm câteva întâlniri pe această temă la Timișoara și Cluj Napoca.

Aici la ELF am aflat că Europa a devenit continentul ”rătăcitor”.
Este o aluzie la ”Pilda fiului rătăcitor”.
Ascensiunea secularismului, materialismului și ateismului și declinul bisericii creștine din ultimul secol au dus la o pierdere a puterii de mărturie a Evangheliei în rândul populației europene. Biserica a pierdut teren și este tot mai descurajată iar liderii ei tot mai izolați. Lucrurile se văd și mai bine când se compară situația pe plan mondial.
Europa a fost multă vreme continentul creștin de pe care au plecat sau au fost trimiși misionari și resurse spre celelalte continente rătăcitoare. Cucerirea lumii cu Evanghelia a ajuns destul de departe. Continentele rătăcitoare s-au întors ”acasă”, numai că între timp continentul care a fost ”acasă” s-a depărtat tot mai mult de Dumnezeu, adică s-a rătăcit!

Comitetul de inițiativă al acesti Forum împreună cu alți lideri proeminenți au văzut aceste mișcări la nivel global și au primit viziunea de a ”aduce Evanghelia înapoi în Europa”. Iar aceasta se poate realiza pregătind creștini competenți și maturi, capabili să pentreze mediile sociale existente cu o Evanghelie clară, puternică și relevantă.
Europa a ajutat în trecut celelalte continente.

Acum a ajuns ea să aibă nevoie de celelalte.
Ca și un continent ”bărbat” nu cred că-și dă seama că este în criză.
Iar dacă își dă seama, este și mai greu să ceară ajutorul! Bărbații știu de ce.

Cu voia sau nevoia, creștinismul continentului european este în criză.
Ajutorul din afară, cu toate că vine din dragoste, ne smerește, dar ne și mobilizează!
Doamne, revitalizează viața bisericii Tale din Europa.
Îndreaptă-ne ochii și inima spre Tine.
Ajutați de afară sa nu, dă-ne curaj să vestim cu îndrăzneală Evanghelia, astfel încât Europa să se întoarcă ”acasă” la Tine!

 

(Visited 64 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *