Eu nu știu alții cum sunt, dar eu mă tot gândesc la felul cum arată graficul sau diagrama vieții. În cursul de ”Viață” creștină de la BEE sunt prezentate mai multe modele de grafice care reprezintă diferite perspective supra vieții. Încearcă acest exercițiu de imaginație și creativitate: desenează graficul vieții tale! Cum arată el? Ce spune el despre tine și viața ta? Unii, văd viața ca o linie frântă care urcă și coboară în salturi, alții ca o linie dreaptă care se duce constant în sus (idealiștii). Câțiva cred că este o linie curbă care are suișuri și coborâșuri , după care ajunge la un platou, de unde rămâne paralelă cu orizontala; aceștia cred că la un moment dat găsești o ”cheiță magică” ce-ți deschide ușa spre raiul pământesc în care nu mai ai deloc probleme. Orice grafic care reprezintă viața doar în două dimensiuni este limitativ!
Din postările anterioare ai aflat că nu stau prea bine cu circulația periferică. De când am dat de experiența plăcută de la saună, am căutat să repet aceste șocuri termice aplicate trupului.
Am visat mereu la șansa de a face saună și de a mă duce apoi repede cu picioarele goale prin zăpadă. Oportunitatea a venit, tocmai când și unde mă așteptam cel mai puțin, în Polonia, la Visla! Imediat lângă suana încălzită la 93 grade Celsius, saună cu aer uscat – aromat cu mentă, este o încăpere sub formă de grotă în care intri și este un frig de -15 grade Celsius. În grotă este zăpadă pe jos și periodic suflă zăpadă de sus. Trecerea bruscă de la foarte cald la foarte rece este feerică, uluitoare! Nu încercați experimentul fără acordul medicului! 🙁
Ce m-a surprins însă la grotă este faptul că trecerea de la +93 la -15 nu se face brusc, ci treptat. Culoarul care duce de la intrarea în grotă și până la ușa prin care intri în camera cu -15 C are forma de ”S”. Pe acest culoar mai sunt două despărțitoare, care crează două culoare intermediare. Trecerea de la ”plus” la ”minus” se face totuși repede, dar în trepte, iar curbele nu-ți permit să vezi ce este înainte, decât după ce le faci!
Cred că la diagrama vieții bidimensională (orizontal și vertical) nu se pot vedea virajele stânga-dreapta și nu se pot evidenția schimbările bruște de temperatură. Unii speră că, odată cu înaintarea în vârstă lucrurile se vor așeza și viața nu va mai avea viraje surpriză și schimbări bruște de temperatură/anotimp, adică vor ajunge la un platou unde vor sta liniștiți ca trenul în gară și plictisiți până la moarte.
Cred că pentru o menținere bună a circulației Duhului pe la periferiile sufletul nostru, avem nevoie de câte o trecere bruscă de la o temperatură la alta și de viraje care stârnesc credința și adrenalina. Cred că Dumnezeu vrea să ne complice, să ne coloreze și să ne diversifice graficele vieților noastre astfel încât procesul nostru de schimbare în asemănarea cu Cristos să fie unul dinamic și provocator până la adânci bătrânețe.
Urmarea lui Cristos înseamnă a urmări o Persoană și nu un program, o Persoană aflată în mișcare, pe un drum îngust și întortocheat, cu viraje, urcușuri și coborâșuri.
Uneori El ține cont de faptul că ești bărbat sau femeie, că ești tânăr sau bătrân, sănătos sau bolnav, căsătorit sau văduv, sărac sau străin, reduce ritmul și face concesii pentru tine, de … dragul tău!
Alteori nu ține cont de nimic, nu aude văicărelile și oftaturile tale, nu vede jertfele și lacrimile tale, te lasă în confuzie și întuneric, nu reduce ritmul și nu face nici-o concesie, tot … de dragul tău!
Oricum ai reprezenta graficul vieții tale, el va avea treceri succesive și ciclice prin puncte pivotale care duc la moarte față de sine și înviere față de El. Oricum ai reprezenta graficul vieții tale, direcția lui duce spre desăvârșire. Oricâte coborâșuri și căderi are graficul vieții tale, el se va încheia în urcare. Oricum ai reprezenta graficul vieții tale, ultima parte se sfârșeșete cu un zbor
Un răspuns la “Cum arată diagrama vieții tale?”
Ca pana un scriitor iscusit sa va fie in continuare …. inima …
Fiti binecuvantat
Corneliu