Categorii
05 Mai Virtuti si Vicii

Femeia nobila si Painea lenevirii

Unii și unele se gândesc la căsătorie mai repede decât alții sau altele.
Unii și unele își au în minte potretul robot al celei sau celui cu care se vor căsători.
Sunt hotărâți să nu se căsătorească în grabă sau în criză, să aștepte activ și să caute cu răbdare până când Ileana Cosânzeana sau Făt Frumos își vor face apariția în viața lor.
Am reușit să pun mâna pe scrisoarea unei mame către fiul său în care îi descrie ce trăsături ar trebui să aibă o femeie cu caracter nobil, adică viitoarea lui soție. Scrisoarea ei, de fapt un poem de laudă la adresa femeii nobile, se găsește în cartea Proverbe 31:10 -31.
Descrierea acestei femei este una asemănătoare celei din mintea tânărului sau tinerei, adică una ideală. Calitățile și abilitățile ei, energia ei debordantă, competențele ei în diverse domenii specifice bărbaților o fac să arate ca o femeie – bărbată, ca o amazoană!
Fata sau femeia nobilă este greu de găsit, este rară; nu există producție de serie, ci doar câteva unicate. Este greu de găsit pentru că formarea unei astfel de femei cere timp și pentru că observarea și identificarea ei cere ochi și filtre speciale.

În timp ce, la majoritatea băieților, prima caracteristică pe lista lor ideală este aspectul exterior, în lista mamei către împăratul tânăr pe primul loc se situează încrederea. (v.11)
Inima bărbatului se încrede în ea! Inima nu reprezintă doar emoțiile, cum interpretează mulți, ci centrul ființei bărbatului. El se poate face vulnerabil în fața ei, nu se simte nesigur sau amenințat de atitudinea și acțiunile ei. El poate conta pe ea, pe stabilitatea și disponibilitatea ei de a lupta pentru binele lui. Viața lui este îmbogățită din toate punctele de vedere prin prezența ei.

Contrar majorității femeilor din vremea antică, a căror viață era majoritar legată de casă, femeia nobilă are o viață publică, o slujbă socială care-i aduce surse de venit. (v. 13-14)
Ea lucrează cu mâini harnice! Ea nu numai că muncește, că așa trebuie, ci o face cu bucurie, cu iscusință și cu ingeniozitate. Ea este pricepută și isteață ca și comerciant într-o piața liberă: apreciază și negociază, cumpără și vinde bunuri.

Pentru a putea face mai multe lucruri această femeie doarme mai puțin: se scoală mai devreme (v.15a) și se culcă mai târziu (v.18.b). Ea și-a format un bioritm sănătos al trupului, în care munca și odihna sunt la locul si între limitele lor. Acest bioritm sănătos este ca un fel de energizant, permițându-i să se ocupe și de administrarea și organizarea muncii altora (servitorii).

Ea nu se limitează doar la ceea ce știe și face acum. Nu lucrează doar ca sa facă profit și să-l depoziteze undeva, ci știe să reinvestească profitul în alte domenii. (v.16)
Fiecare zi este o nouă provocare, o aventură deschisă spre noi orizonturi. Viața este trăită dinamic, cu gândul la viitor, în ciuda riscurilor și nesiguranțelor lui.

Ea nu se teme de zăpadă și iarna grea, capriciile și calamitățile naturale (v.21), nu se teme de viitor, ba chiar râde de ziua de mâine (v.25) pentru că ea se teme de Domnul.(v.30)
Frica de Domnul alungă celelalte frici din inima ei. Frica de Domnul o inspiră în a-și planifica viața și a anticipa acțiunile necesare pentru întâmpinarea dificultăților.

Dacă ne-am opri aici cu trăsăturile acestei femei ideale, sigur că am obiecta la faptul că toate acestea (scrise mai sus) se învârt în jurul ei și a familiei sale. O femeie este nobilă dacă, în timp ce face cu hărnicie și cu succes „bani din piatră seacă”, nu trece cu „ochii închiși” pe lângă nevoile celor dezavantajați. (v.20) Ea este simțitoare, sensibilă la dramele care se petrec lângă ea și dă o mână de ajutor celor nevoiași, celor care nu duc o viață activă și prosperă ca și ea. Se poate coborî la nivelul lor, împlinind nevoi fundamentale celor în nevoie. O femeie nobilă este o femeie care nu se gândește doar la sine sau numai la ai ei, ci dăruiește pentru a acoperi nevoile altora, este o femeie generoasă!

Deși este ocupată și harnică, implicată social (în afaceri și ajutorare socială) această femeie are un ochi vigilent, veghează asupra celor din casa, familia ei. (v.27) Fiecare persoană din familie trebuie să adopte un stil de viață productiv și eficient, care să fie în acord cu calea înțelepciunii și cu teama de Dumnezeu. Ea nu-și permite să fie indolentă și ignorantă, leneșă în ce privește direcția spre care se îndreaptă cei din familie;  ea nu mănâncă pâinea lenevirii și prin urmare nici cei ce sunt în casa ei nu vor fi indolenți, neproductivi – leneși!

Deși pasajul se referă primar la trăsăturile unei femei nobile, îndrăznesc să afirm că aceste caracteristici sunt aplicabile și la bărbați. În lumina celor scrise aici (și nu am epuizat tot textul) cum ar trebui să se modifice ( pe listă) trăsăturile celui pe care îl sau o vei alege pentru căsătorie? Care le vezi esențiale și nenegociabile?

(Visited 431 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *