Categorii
Tematice

Oamenii fără chip

De când mă știu mi-am dorit să trec printre oameni neobservat, să nu atrag atenția asupra mea. Cu ani în urmă, când am fost pus să aleg culoarea mașinii de servici, mi-am dorit să fie una banală, una care să nu atragă atenția. M-am uitat la  culorile care erau disponibile și dintre toate, le-am evitat pe cele țipătoare și am ales verde, verde – tundra. O culoare care se pierde ușor în ”tundra” de culori auto. Probabil că la aceasta a contribuit și ceea ce știu despre criteriile de selecție ale persoanelor care lucrează în spionaj, și anume că este de dorit să aibă o față comună, un profil obișnuit, să nu aibă semnalmente specifice ușor de amintit. Faptul că sunt introvertit contribuie semnificativ la faptul că nu voi căuta centrul atenției într-un grup și că nu am probleme cu semnificația dacă nu mă bag în seamă sau nu spun ceva memorabil la o întâlnire.

De când am scris postarea ”ABC-ul și cei mai neînsemnați” am căutat să nu mai trec pe lângă oameni ca și cum nu ar avea chip. Te provoc să începi să te uiți mai cu băgare de seamă la chipul celor cu care interacționezi și să le vorbești ceva, intenționat! Dacă ești extrovertit, acest lucru este ”floare la ureche” pentru tine. Dacă ești introvertit, scump la cuvinte și împiedicat la limbă, ca și mine, va fi ceva dificil, dar nu imposibil. După câteva încercări stângace de dialog cu ei, vei fi încurajat de ceea ce vei vedea la ei și se va întâmpla în tine. Dacă vei da peste o ”murătură”, nu te descuraja … și tu ai fost așa de multe ori! 🙂

Când mergi la un ghișeu să ridici sau să plătești ceva, gândește-te că acolo nu este o ”persoană fără chip”, un robot pus la dispoziția ta care să te servească amabil și mecanic. Este o persoană care are suflare, nevoi și dorințe, care este acolo de 4 sau 5 ore și a văzut deja 25 de persoane ca și tine, din care 3-4 probabil că au fost cârcotași cronici, care și-au vărsat amarul la ghișeu. Tu stai 5 – 10 minute la ghișeu, ești servit și apoi pleci.Nici nu mai știi cum arată persoana de la ghișeu,  deși ai stat 5 minute acolo. Pentru tine a fost un serviciu făcut de o ”persoană fără chip”. Poate nu ești un zâmbăreț (nici eu), dar am putea trata acea persoană cu demnitate, având o atitudine de respect și folosind cuvinte amabile, de  apreciere pentru munca ce o depune.
Priviți-o în ochi și spuneți ”mulțumesc”!

Test.
Gândește-te dacă există în viața ta ghișee la care nu-ți este drag să te duci, deloc.
ghiseu-600x400-7

Dacă nu ai așa ceva … ferice de tine! Sau … găsește-ți alt exemplu relevant pentru propria testare! Pentru mine, un astfel de ghișeu este cel de la oficiul poșta din zona Calea Lipovei. Uneori, am crezut că fetele se mișcă înadins cu încetinitorul, iar alteori am crezut că ne-au trimis la oficiul poștal pe cele mai lente și indolente lucrătoare din toată Timișoara. Când merga data viitoare la oficiul poștal vreau să merg cu a altă atitudine, nu una care se învârte în jurul meu, ci una în care să se reflecte mai bine chipul Cristos prin mine spre acele angajate ”cu chip”. Întrebați-mă, când ne vedem, cum a fost experiența mea, cea nouă!

Poate nu ai treabă la oficiul poștal, dar la alimentara din apropiere tot te duci. Dacă ai fost amabil cu vânzătoarea până acum, știi și cum o cheamă și are chip și nume pentru tine, continuă tot așa. Dacă până acum nici nu ai băgat-o în seamă, a fost ca o parte din decor, este vremea să dai ”viață” acelui loc. Reflectă chipul lui Cristos spre aceste persoane prin atitudine de respect și vorbe de apreciere!

Dacă mergi la hipermarket acolo sunt persoanele care aranjează marfa pe rafturi și cele de la caserie. Pentru mulți cumpărători, ele sunt ca și inexistente, parte din mobilierul magazinului, oameni fără chip. Fac aceeași operație, mișcare de mii de ori pe zi! (Cei ce au lucrat acolo știu ce scriu aici.) supermarket-timishort.wordpress-comAu problemele lor de acasă, greutățile de la servici, zbateri financiare. Ajungi și tu la casă: ești al 789-lea client la care îi încasează  banii. Te aștepți să-ți zâmbească, în timp ce tu te gândești deja la ce faci după ce ieși din parcare. Ba, ești și frustrat că nu ai mai găsit produsul X la preț promoțional. Casierul sau casiere este fără chip, iar tu sau eu, tot fără chip! Haideți să nu mai fim oameni fără chip și nici să-i tratăm pe ceilalți ca fiind ”fără chip” Haideți să reflectăm chipul lui Cristos și la hipermarcheturi!

(Visited 206 times, 1 visits today)

4 răspunsuri la “Oamenii fără chip”

Nu am avut încă motiv să merg la poștă. Nu mi-a trimis nimeni pachet! 🙁
Dar, mă pregătesc pentru amândouă. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *