Categorii
01 Ianuarie Virtuti si Vicii

2012, intre mediocritate si maretie

Nu se poate să nu fi auzit sau să nu ți se fi pus această întrebare intruzivă: Ce planuri ai pentru 2012? Pentru cei mai mulți, întrebarea este incomodă pentru că, se pare că, trăiesc de la o zi la alta și de la un an la altul fără scopuri personale. Ei împlinesc scopurile și planurile altora. Cu toate acestea, așa cum scrie Larry Crabb în „Înțelegând oamenii”, fiecare om are scopuri în viață numai că ele nefiind recunoscute și mărturisite vor conduce viața lor din umbră.
Mărturisit sau nemărturisit, conștient sau inconștient, tu ai scopuri pentru viața ta pentru anul 2012. Printre acestea ar putea fi acela de a o duce mai bine, de a fi sănătos, de a avea o slujbă mai bună, de a da jos câteva kilograme, de a-ți cumpăra o mașină sau de a-ți face o casă, de a te căsători sau de a lua note mari pentru bursă, de a te ruga sau studia mai mult.
Indiferent de planurile noastre, anul 2012 se încadrează tot în anii crizei. Aceasta înseamnă că circumstanțele externe nu vor fi prea favorabile pentru scopuri și planuri îndrăznețe, că mediile de afaceri vor fi volatile, că posibilitățile de a prevedea și controla evenimentele vor fi mici, că nesiguranța și incertitudinea vor domina lumea. Tocmai aceste circumstanțe adverse, extreme, de schimbări imprevizibile, de nesiguranță și haos oferă cadrul propice pentru a face diferența între oamenii/liderii mediocri și cei excelenți/măreți.
În condiții de rutină, acalmie, ordine și previzibilitate oamenii au cam același gen de răspunsuri, un comportament oarecum uniformizat. Perioadele de liniște, de rutină se pare că favorizează mai mult formarea și consolidarea mediocrității.
Mediocritatea nu trebuie confundată cu smerenia. Mediocritatea înseamnă lipsa aspirațiilor și valorilor în viață, o plafonare și o delăsare în ce privește devenirea și calitatea vieții.
Anul acesta 2012 poate fi anul care poate face o diferență în viața ta, care poate marca trecerea de la mediocritate spre excelență.
În Daniel 11:32 cuvântul spune că ” … aceia din popor, care vor cunoaște pe Dumnezeul lor, vor rămânea tari și vor face mari isprăvi.” Contextul capitolului 11 din Daniel este unul turbulent, cu conflicte mari, cu trădări și comploturi, cu drame inimaginabile. În acest context haotic și dramatic cei care vor cunoaște pe Domnul vor face mari lucrări, vor ieși în evidență, vor demonstra o măreție a caracterului care se va reflecta în lucrări mari.
Ce ar trebui să faci în următoarele luni pentru ca la sfârșitul anului să poți spune: „Anul 2012 a fost anul ieșirii din mediocritate!”?

(Visited 75 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *