Categorii
01 Ianuarie Virtuti si Vicii

Parada smereniei

Vrei nu vrei, în societate anumite structuri și cerințe sunt în viață și nu mor, indiferent cât ți-ai dori tu aceasta. Copii trebuie să se supună părinților, subalternii trebuie să se supună șefilor, cetățenii trebuie să se supună polițiștilor, etc.
Prin miracolul nașterii din nou, te trezești în societatea lui Dumnezeu, care este biserica locală. Aici iar dai de structuri, și deci implicit de conducere și supunere.
Cum se manifestă, exprimă smerenia în structurile din adunare, biserica locală?
Apostolul Petru ne dă un răspuns în 1 Petru 5:1-7
Cei din conducere își pot exprima smerenia conducând …
– nu prin impunere și forță, ca niște stăpâni/patroni, ci prin influiență și persuasiune – prin exemplul personal și cu lepădare de sine
–  cu conștiența că dau socoteală și primesc răsplătire de la o autoritate mai mare – Păstorul cel mare
Cei tineri își pot exprima smerenia prin supunere față de cei în vârstă, în conducere – lideri.
Apoi, vine porunca: „Toți în legăturile – relațiile voastre, să fiți împodobiți – îmbrăcați cu smerenie!” v. 5b
Aici este surprinzător pentru că nu mai apare diferențierea tânăr – bătrân, urmaș – lider.
Fiecare categorie trebuie să-și găsească formele adecvate de exprimare a smereniei în relațiile cu celelalte categorii.
Când fiecare membru al unei biserici locale își pune serios problema smereniei și găsește forme clare și creative de exprimare a ei asistăm la o adevărată „paradă” a smereniei. Întrun astfel de context experimentezi un petec de cer pe pământul acesta plin de mândrie fățișă sau disimulată.

Dacă nu ar fi continuarea, am putea crede că cele spuse anterior ar fi doar un îndemn legat de smerenie. Dar, smerenia nu este opțională pentru nimeni „Căci Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriți le dă har.”  v.5c
Adică cei care ignoră porunca îmbrăcării cu smerenie se vor intersecta cu Dumnezeu și vor simți mâna Lui tare. Și nu se are în vedere fața sau poziția omului. Când se pune problema de îmbrăcarea cu mândrie Dumnezeu nu mai are favoriți: toți vor trece, mai devreme sau mai târziu pe sub tăvălugul zdrobirii și vor intra în cuptorul încins al purificării.
În structurile sociale și bisericești există „sus și jos”, conducere și urmași.
Dumnezeu aduce vremuri de schimbare în care de jos ajungi sus și de sus ajungi jos.
Indiferent unde te situezi în prezent, în structurile lăsate de Dumnezeu, croiește-ți cele mai bune haine ale smereniei, adecvate poziției tale!
Cere-i Lui Dumnezeu să-ți arate câteva moduri în care ți-ai putea exprima smerenia la locul de muncă, acasă sau în adunare!
Cere și părerea altora despre acele moduri de exprimare pe care le-ai găsit; s-ar putea ca unele să nu te prindă bine: să fie prea strâmte sau prea largi! 🙂
Dacă nu ai reușit să afli mare lucru la primele două cereri, atunci cere-I lui Dumnezeu să-ți arate modurile de exprimare ale mândriei tale ca să nu apuci să simți mâna tare a Lui apăsând asupra ta!

(Visited 38 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *