Categorii
07 Iulie Virtuti si Vicii

Am fost strain

Sunt cunoscute exemplele de împărați sau domnitori care voiau să cunoască pe viu realitatea vieții trăită de către poporul lor. Pentru a putea face aceasta ei renunțau la straiele și gărzile asociate statutului lor, se deghizau în oameni de rând și făceau „baie de mulțime”. În felul acesta împăratul putea trece de informațiile prelucrate și cenzurate de către consilierii săi, iar cel din popor nu știa niciodată când cel cu care interacționa era un străin, un om obișnuit sau împăratul însuși. Renunțarea temporară la statut și deghizarea era un procedeu sigur de verificare directă a stării de sănătate a națiunii.
În Matei 25, pasajul despre judecata viitoare, Domnul Isus reproșează celor respinși la examenul final că au căzut și la verificările pe parcurs (VP). Ei sunt nedumeriți și confuzi. Explicația Lui aduce lumină: oportunitățile de a primi străini și frați neînsemnați, purtarea de grijă pentru nevoi de bază, sunt acele VP-uri. Cristos se identifică (se deghizează) cu cel străin, marginalizat, în nevoie – El este musafirul potențial.
Bazându-se pe acest text, unii, când văd un străin, un om în nevoie, Îl văd de fapt pe Cristos deghizat, ca un musafir potențial. Ei se gândesc că-L primesc pe Cristos ca și musafir, deși în casa lor intră un străin, un om în nevoie.
Am fost străin și M-ați primit!
Ospitalitatea este strâns legată de cei marginalizați: străini, văduve, orfani, bolnavi, săraci, pușcăriași. Fie mergem noi spre cei marginalizați, fie vin ei înspre noi.
O categorie aparte de marginalizați o reprezintă refugiații, oamenii care au fugit din țara lor datorită războiului, Aceștia sunt cazați, temporar, în tabere de refugiați pe cheltuiala statelor gazdă sau/și a organizațiilor internaționale. În Timișoara avem o așezare special amenajată pentru refugiați din diferite țări: ei stau cel puțin câteva luni aici, până sunt acceptați și transferați spre alte țări. Kathleen Winter este implicată în acest proiect de a fi o gazdă bună în această perioadă grea, de tranziție pentru refugiați.
Refugiații vin la noi!
Cristos a fost și El un refugiat – când era mic.
Iosif și Maria au fugit din Betleem, ca să scape viața copilului și s-au refugiat în Egipt.
Cristos a experimentat de mic marginalizarea, a fost străin întro țară străină.
A fost străin și mai este; pentru cine … știe și vede și aude!

(Visited 34 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *