Categorii
Tematice

Barbatul, emotia si solutia

Bărbații și femeile sunt făcuți după chipul lui Dumnezeu.
Femeile și bărbații sunt ființe cu voință, minte și sentimente.
Bărbații și femeile sunt ființe sentimentale.
În timp ce femeile sunt mai libere și creative în exprimarea lor, bărbații sunt mai constrânși cultural și mai restrânși psihologic.

Când ea se plânge de o anumită situație dificilă din viața ei, el simte nevoia de a găsi și a-i da o soluție pentru acea problemă.
Oare de ce?
Pentru că așa l-a făcut Dumnezeu pe bărbat?
Este nevoia de a da soluție și de a rezolva problema în adn-ul bărbatului standard, adică ”un dat”  sau este ceva care ar trebui ”răscumpărat”?

Să încercăm să pătrundem dincolo de instictul de a rezolva imediat problema.
Oare de ce se simte ”împins” să dea soluție?
De ce nu poate tăcea sau să stea liniștit?
Nu este soluția cumva o fugă de ceva?
Fugă de ce?

Un exercițiu pentru băieți și bărbați:
data viitoare, când o fată sau femeie se plânge de ceva, înfrânează-ți impulsul de a căuta imediat o soluție și identifică ce sentimente dau târcoale lumii tale interioare.
Evident că trebuie să-ți însușești și un vocabular al emoțiilor, ca să poți face diferența între ele.
Când o femeie se plânge de ceva sau chiar plânge, bărbatul poate simți o plajă de emoții ce poate baleia de la mânie și furie la neputință și rușine.
Un punct important de reținut este faptul că, în astfel de contexte, bărbatul ”simte” ceva emoțional.
Problema lui nu este că nu ”simte”, ci că s-a format și deprins în timp să se detașeze de durerea persoanei de lângă el. În sensul acesta el va deveni tot mai să absent sau distant emoțional. Și ele știu și simt aceasta.
Distanțarea emoțională instinctivă nu are loc datorită femeii, ci datorită lui!
Există o tulburare emoțională care se produce în sufletul lui datorită sentimentului de neputință, neajutorare sau rușine. Aceste sentimente crează o durere emoțională puternică și el nu poate sta multă vreme ”dezbrăcat și neputincios” sufletește.
În loc să aibă curajul și răbdarea să absoarbă durerea emoțională produsă de ele, pentru a le minimaliza sau scăpa de ele urgent, bărbatul va fugi (de ele) într-un mod respectabil și bărbătesc, oferind soluții logice și rezolvând problema.

Nu mă înțelege greșit.
Problemele trebuiesc rezolvate și lucrurile strâmbe trebuiesc îndreptate.
Răul trebuie extirpat și binele instaurat. Bărbații au un rol important de jucat.
Bărbații trebuie să fie și medici, capabili de a se detașa emoțional de pacienți.
Bărbații trebuie să fie și războinici, capabili de a-și stăpâni emoțiile în situații extreme.

Însă, cred că maturizarea băiaților și bărbaților ar trebui să cuprindă și exerciții de luptă ”corp la corp” cu sentimentele lor până când acestea își găsesc locul și își fac lucrarea lor de aerisire și afânare a solului inimii.
Găsirea unei soluții imediate este, de multe ori – nu întotdeauna, o formă respectabilă exterioară și tangibilă de acoperire a băieților și bărbaților
în fuga de propriile emoții.

Cred că găsirea de soluții este ”un dat” al bărbaților, dar fuga de propriile emoții, nu!
Bărbatul curajos nu este numai cel care biruiește zmeii și cucerește împărății, ci și cel care își înfruntă și-și cucerește propriile emoții.
Bărbatul răscumpărat este cel care, atunci când se întâlnește cu propriile emoții, nu mai fuge de ele fluturând steagul soluțiilor, ci se luptă cu ele întâi și apoi trece la soluții.
Pentru el, emoția trece înaintea soluției și nu invers.
Știu că nu este la modă și nu pare bărbătesc ceea am scris, însă femeile și copiii și societatea au nevoie de bărbați curajoși și victorioși în lupta cu durerea propriilor emoții.

(Visited 177 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *