Categorii
Tematice

Bunici de milioane!

În urmă cu câteva săptămâni am trimis câtorva prieteni, cititori ai blogului, un formular de evaluare sub forma a trei întrebări. Pentru a nu li se părea dificil să facă o evaluare critică a ceea ce scriu, am pus întrebările în așa fel încât Gili să pară o persoană neutră, nu una cu care ar urma să se întâlnească în viitorul apropiat. Mulțumesc celor care v-ați făcut timp și mi-ați dat o evaluare obiectivă. Câteva sugestii au mers în direcția nevoii mele de a intra în rețeaua de socializare Facebook, deși nu simțeam deloc această nevoie, ba chiar mi se părea o … . Cum aceleași sugestii au venit și din alte direcții, vectorul rezultant a fost că de la jumătatea lunii august sunt în ”Cartea fețelor” (cum o numea cineva). Tot atunci, în cadrul acelei evaluări, mi s-a făcut observația că postările mele au o doză mare de autism, adică sunt surde la realitatea imediată și evenimentele din ea. Sugestia a fost să scriu și despre ceea ce se întâmplă în jurul meu. Probabil că unii v-ați sesizat deja că, în ultimele postări am avut ceva de spus despre două cântece românești care au fost hituri ale acestei veri.

Azi am fost la spital, să vizitez o soră în credință.
Sora noastră a avut probleme cu sănătatea încă din tinerețe: pe unele le-a purtat cu stoicism, de altele ”s-a scăpat” prin rugăciune. Are un spirit vioi, o voință puternică și o credință vibrantă. Dacă te iei după buletin are 81 de ani, dar sufletul ei este tânăr. ”Buna” vorbește cursiv, cu termeni medicali și cu informații precise. Doctorii spun că este prea bătrână pentru operație și încearcă s-o tergiverseze. Dar ea nu vrea, nu vrea să se lase. Ea știe că Domnul o întărește ca să poată face operația, pentru că I-a cerut s-o mai lase să trăiască măcar până la revelion.

Buna VetaBuna Veta (bunica lui Mirela Frățilă) mai are unele planuri neterminate și nu s-ar duce la cele veșnice fără ca ele să fie finalizate.
Am aflat de Buna în urmă cu câțiva ani. Pe atunci Mirela își căuta un loc în biserica Vox. Mi se părea un pic ciudată pentru că avea această pasiune pentru bătut … tobele. «Fată» și ”bătăușă” la tobe era o asociere greu de făcut în mintea mea. Cum stătea cam mult la repetiții și la programele bisericii, pleca de multe ori printre ultimii. M-am oferit s-o duc cu mașina acasă și așa am aflat despre Buna, una din cele mai importante persoane din viața lui Mirela.

Atât de multe mi-a povestit despre Buna încât mi-am zis că trebuie neapărat să ajung s-o cunosc. Peste câteva luni i-am făcut o vizită și, deși ne vedeam pentru prima dată, am povestit de parcă ne cunoșteam de când lumea. Faptul că amândoi avem rădăcini bihorene ne-a legat și mai mult. Buna este acea persoană care întinerește ca vulturii, plină de viață și energie. Bunica lui Mirela este o femeie a credinței și a faptelor, o purtătoare a harului și a dragostei de sus. Ca să nu o mai lungesc prea mult aș scrie că Buna este ”o bunică de milioane”!

Și bunica mea, Raveica, a fost o bunică de milioane. Îmi plăcea că ea ne făcea la cerere ”croampe roșii” – cartofi țărănești și scoverzi – clătite. Eram mic atunci când a plecat la cele veșnice, dar a plecat ”bătrână și sătulă de zile”. A murit în patul ei, într-un mod liniștit, după ce a fost bolnavă trei zile. Moartea ei blândă m-a făcut să cred, multă vreme, că oamenii credincioși mor numai de moarte pașnică.

S-ar putea să nu ai bunică sau bunic de milioane. S-ar putea ca ai tăi să fie mai distanți și mai reci cu tine. S-ar putea ca exemplul și prezența lor să nu-ți fie dragi deloc și să fie pentru tine doar ”bunici de sute”. Da, s-ar putea să nu merite atenția și grija ta și poate, nici nu știu să aprecieze ceea ce faci pentru ei. Dacă ei au ajuns doar ”bunici de sute”, de ce n-ai fi tu un … ”nepot de milioane”?

Fii tu ”un nepot de milioane” și …

– sună-i, vorbește cu ei, scrie-le

– fă-le o vizită – cât de curând – chiar dacă stau departe, și petreci câteva zile cu ei; ajută-i cu ceva

– pune-ți o poză cu ei la vedere; fă-le un filmuleț cu pozele pe care le ai cu ei

– cântă cu ei melodia lor preferată; compune o cântare pentru ei sau o poezie

– răsfață-i măcar puțin (când ai fost mai mic și ei te-au răsfățat)

– renunță la celular și laptop cât timp stai cu ei și ascultă-i; dacă ei vor să le povestești ceva, adu-ți aminte de momentele plăcute petrecute cu ei

– roagă-te pentru bunicii tăi (ei se roagă pentru tine)

– scrie-ne și nouă despre ei; unii merită să-i includem în campania ”Un milion de oameni care merită văzuți în România!”

(Visited 146 times, 1 visits today)

4 răspunsuri la “Bunici de milioane!”

Sincer, „Mama Ană”, bunica mea, se ruga neincetat pentru noi, nepotii ei. Nu exista seara fara sa ne pomeneasca in rugaciuni. Cateodata radeam de modul in care le formula pentru ca am crescut cu ea, si dormeam in aceeasi camera cu bunicii. Au fost, intradevar, de milioane. Speram sa ducem traditia mai departe…

Când mă gândesc la „Buni”, bunica mea, îmi dau seama că sunt prea multe lucruri superbe pe care aș putea să le spun… O să mă limitez totuși!
Gândindu-mă la lucrurile care au avut și au în continuare impact în viața mea, îmi aduc aminte că (pe lângă rugăciunea cu părinții) când mergeam la sat la bunica, cam pe când era mijlocul zilei [fie că veneam de la fân sau de la pădure, de la plivit cartofii sau de la făcut curat, înainte sau după mâncare] mergeam în casa de sus citeam din Biblie și apoi ne rugam. Uneori nu avem chef sau eram cu gândul în altă parte decât la rugăciune, dar din respect pentru Buni, încercam să fim atenți la rugăciunea ei, deși uneori ni se părea că se ruga prea mult. Pe lângă asta, pot să zic că bunica face niște prăjituri… Pe la vreo 10-12 ani m-a învățat să fac glazura pentru prăjituri, cum se face untul adevărat din smântână…
Îi mulțumesc Domnului pentru Buni și trebuie să mă duc cât de curând să o vizitez și…

Ce obiceiuri bune are bunica ta! Din păcate sunt pe cale de dispariție. Când o să te vezi cu ea, întreab-o de unde a luat acest obicei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *