Categorii
08 August Virtuti si Vicii

Canaan SA si Sodoma Srl

Avraam și Lot erau niște oameni de afaceri prosperi cu investiții în transporturi și zootehnie. Cei doi au înființat, la emigrarea din țara lor, o societate pe acțiuni „Canaan SA”. Firma a a crescut lent dar, sigur; s-au focalizat pe câteva domenii de activitate și au prosperat. Singurul domeniu de activitate în care aveau interdicție de Sus era imobiliarele: nu aveau voie să cumpere și să devină proprietari de terenuri și clădiri. Orice altceva era permis, însă acest domeniu era interzis.
Societatea pe acțiuni a prosperat până când locul a ajuns să nu mai fie suficient de mare pentru a conviețui împreună. Certurile repetate și nerezolvateîntre angajații acționarilor majoritari conduceau spre un deznodământ inevitabil: despărțirea și reorientarea acționariatului. (Genesa 13)
Avraam, acționarul principal, pune piciorul în prag și anunță pe Lot, celălalt acționar principal, că despărțirea este inevitabilă și-i face oferta generoasă de a alege el primul direcția și locația. Era clar că unele condiții erau mai avantajoase decât altele.
Despărțirea însemna, pentru Lot, oportunitatea de renunța la statutul de nomad, pelerin, „călător pe viață” și de a se apropia mai mult de cetatea prosperă de la orizont, Sodoma.
Lot era sătul de statutul de „călător pe viață”, de montat și demontat corturi, de căutat izvoare de apă în vremuri secetoase; își dorea o viață mai așezată, mai stabilă, mai sigură.
Și-a făcut repede o firmă nouă, „Sodoma Srl” și s-a aruncat plin de entuziasm în afaceri cu prosperii oameni de afaceri din Câmpia Iordanului, vizând în special penetrarea pieții din înfloritorul oraș Sodoma. În scurt timp (ignorând interdicția cu privire la deținerea de bunuri imobile) și-a cumpărat o vilă în Sodoma, și-a mutat birourile firmei acolo și a devenit un om cunoscut și respectat. Nu știa că imoralitatea, desfrâul și păcatul cetățenilor a ajuns la punctul de maxim și Dumnezeu plănuia distrugerea cetății.
-„Vei nimici Tu oare și pe cel bun împreună cu cel rău?” întreabă Avraam pe Domnul.
Părerea lui Avraam despre Lot era că era un om bun; și nu numai Lot, ci și toți ai lui; și probabil că mai erau câțiva oameni buni printre ceilalți cetățeni. El trecea cu vederea faptul că păcătoșenia lor era generalizată, că  „Oamenii din Sodoma erau răi, şi afară din cale de păcătoşi împotriva Domnului.” (Genesa 13:13)
Deși este greu de făcut delimitarea între bun și rău, datorită amestecului variat între ele, Dumnezeu și oamenii pot face distincție între oamenii buni și cei răi. Lucrul este și mai ușor de făcut atunci când păcătoșia ajunge la maxim pentru că dispar amestecurile de bun-rău și apare bunătatea și răutatea la extreme.
Când păcătoșenia este generalizată bunătatea are șansa de a străluci mai puternic, însă capacitatea ei de a influiența și impacta societatea în bine este foarte mică, aproape nulă. (vezi și Ezechiel 14:13-14)
Lot era un om bun, însă chinuit de faptele nelegiuite ale sodomiților. (2 Petru 2)
Lot era un om bun, însă întristat de viața destrăbălată a celor stricați.
Lot era un om bun, însă bunătatea lui nu a impresionat pe nimeni.
Lot era un om bun, însă a trebuit evacuat cu forța ca să nu fie nimicit împreună cu cetatea.
Lot era un om bun, însă a pierdut aproape totul prin Sodoma Srl.
Lot era un om bun, însă, de frică, a ajuns să se izoleze întro peșteră. (Genesa 19)
Lot era un om bun, însă fetele lui au avut un moment de nebunie.
Lot era un om bun, însă s-a împrietenit cu vinul – care, întro noapte, l-a trădat!
Lot era un om.

(Visited 64 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *