Categorii
03 Martie Virtuti si Vicii

Cand mirele va fi luat …

Dacă aș fi trăit acum 2000 de ani, în Palestina, aș fi fost întro mare încurcătură.
Pe de-o parte mi-ar fi plăcut de Ioan Botezătorul – profetul deșertului, care atrăgea ca un magnet masele de oameni spre pocăință și botez. Vocea lui, mesajul pătrunzător și convingător, stilul de viață cu multe ingrediente ascetice, simplitatea și impactul vieții lui erau electrizante. Oamenii lăsau comfortul și siguranța satului și cetății ca să meargă departe în pustiu pentru a-i asculta mesajul pocăinței și pentru a fi botezați.
Pe de altă parte, în scurt timp, a apărut Isus din Nazaret – profetul  satelor și cetăților, care fascina și El masele cu mesajul Său pătrunzător și convingător, cu semnele și minunile care însoțeau lucrarea Sa. La chemarea Sa unii și-au lăsat afacerile și familiile și mergeau după El peste tot.
Numai că diferențele între stilul de viață al lui Ioan și al lui Isus erau diametral opuse.

Dacă aș fi trăit acum 2000 de ani, în Palestina, aș fi fost întro mare încurcătură.
Nu aș fi știut pe care să-l urmez!
Ioan trăia izolat de oameni, ținea o dietă vegetariană, avea perioade lungi de post și rugăciune.
Isus trăia printre oameni, mergea la petreceri date de oameni cu reputație îndoielnică, îi plăceau „băile de mulțime”.
Ioan era îmbrăcat auster, Isus era îmbrăcat ca toți ceilalți.
Ioan era drastic și clar în ceea ce privește faptele ce vin în urma pocăinței și nu permitea fariseilor să se boteze dor de dragul de a scăpa de mânia viitoare.
Ioan atrăgea masele, Isus atrăgea masele. Amândoi erau fascinanți și atât de … diferiți!

Ucenicii care îl urmau pe Ioan au sesizat aceste diferențe și, câțiva mai hotărâți au venit la Isus ca să-L întrebe direct: „De ce noi și Fariseii postim des iar ucenicii Tăi nu postesc de loc?”
La ce răspuns s-or fi așteptat ei?
Cred, cu siguranță, că răspunsul lui Isus i-a lăsat fără muniție ulterioară, mai ales că el a început cu o contraîntrebare: ” Se pot jeli nuntașii câtă vreme este mirele cu ei? ”
Ce lunecoase sunt comparațiile!
Unii trăiesc lejer, petrec, se bucură – sunt ca la nuntă!
Alții se înfrânează, postesc, stau în solitudine, în tăcere, meditație și rugăciune.
Unii sunt în faza vieții în care viața este ca o nuntă. Este vremea celebrării și bucuriei.
Dar, alții sunt în etapa vieții în care ea este ca o înmormântare. Este vremea plânsului și jelitului.
„Vor veni zile, când mirele va fi luat … și atunci vor posti.”

Istoric, trăim acele zile. Mirele a fost luat, dar va reveni.
Sfinții din trecut au înțeles că perioadele de veselie și cele întristare se succed în viață – cu voia sau fără voia noastră. Ei au gândit că drumul spre sărbătorile frumoase trece prin deșertul abstinenței, al postului, al nevoințelor. Așa că au stabilit o practică prin care – înaintea marilor sărbători, Nașterea și Învierea Domnului, să-și purifice sufletul și trupul printro căutare intenționată și intensă a lui Dumnezeu.
Am intrat în postul Paștelui.
Vrei o altfel de sărbătoare a Paștelui?
Ce ar fi să învățăm de la sfinții din trecut și să punem mai multe zile de post la dispoziția lui Dumnezeu?
Din păcate luna Martie, cu sărbătorile ei lumești, are toate șansele să saboteze intențiile bune.
Vei avea curajul să iei post de la internet, fotbal, facebook, sms-uri, jocuri …?
Vei avea curajul să spui „nu” la oferte de chefuri și petreceri, la atracția etichetelor pe care scrie „sales” sau „reducere mare”?

Vei avea inițiativa și curajul de a spune prietenei sau prietenului tău să vă luați din zilele voastre de întâlnire ca să vă întâlniți fiecare numai cu Prietenul de sus?
Vei avea curajul să dai tonul în familia ta ca să le spui copiilor că toată familia se pregătește anul acesta altfel pentru sărbătoarea Paștelui?

Vei avea curajul să stai mai puțin în fața oglinzii, care-ți tot spune că „nu ești destul de frumoasă, că ești grasă, că ai pistrui și coșuri, că freza nu-ți stă bine ” și să te uiți mai mult în oglinda de Sus, care-ți tot spune că ești aleasă și preaiubită, că ai o frumusețe nepieritoare, că pistruii și coșurile sunt trecătoare, că sufletul tău este veșnic și iubit cu o iubire veșnică de Mirele care a fost luat, dar care va reveni … curând!
Să-L așteptăm cum se cuvine!

(Visited 48 times, 1 visits today)

Un răspuns la “Cand mirele va fi luat …”

Mi-a placut articolul despre Ioan botezatorul. Nu am obiceiul sa postesc inainte de Craciun sau Pasti….nu am fost crescut sau instruit cu el, dar am inceput sa ma gandesc acum 1-2 saptamani ca ar fi ceva bun sa fac…..inca ma rog si ma gandesc.

Nu am timp acum sa citesc cealalte articole…..alta data am in minte sa le citesc. Cel putin acum stiu cum sa accesez site-ul. : – )

Fii binecuvantat….

Kathleen Wintter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *