Te întâlnești cu unul sau altul și toate merg bine, în dicuție, până ajungi la pocăință și har. Când apare ideea că acestea implică o renunțare la păgânătate și la poftele lumești atunci unii îți spun, politicoși sau furioși, că ei nu doresc o religie care să nu le permită să se distreze ca toți ceilalți sau aceea care ale cărei cerințe are multe „nu”- uri.
Aceeași persoană o admiră însă pe Nadia Comăneci sau pe Cristiano Ronaldo sau pe Cristina Neagu sau pe un alt sportiv sau altă sportivă cunoscută. Majoritatea sportivilor cunoscuți sunt sportivi de performanță, profesioniști. Ne uităm cu admirație la performanțele lor și știm puține despre munca lor dinafara competițiilor, despre antrenamentele lor, despre dieta lor, despre limitările și severitatea felului lor de a trăi.
Mai știm că există o diferență mare între întrecerile sportive de amatori și cele de profesioniști.
Mai știm că mulți din cei profesioniști în sport, dar și în alte domenii, pentru a ajunge la performanțe au trebuit să-și sacrifice multe plăceri și dorințe. Despre unii se poate spune că „nu au avut copilărie” – nu au avut timp să se joace ca și ceilalți copii care s-au bucurat de libertate, vacanțe și jocuri.
Performanța presupune un preț de plătit: abstinență de la unele dorințe, moderație – cumpătare în alte domenii, muncă intensă în altele. Toate lucrurile din viață se subordonează scopului de a ajunge în vârf, de a fi printre primii, de a fi premiant.
Amatorul se antrenează și exersează în timpul liber, când are chef sau dacă este vreme frumoasă.
Sportivul sau profesionistul se antrenează tot timpul, cu chef sau fără chef, pe vreme urâtă sau frumoasă.
Pavel afirmă în 1 Cor 9:24-27 că cei ce participă la întrecerile sportive se supun la tot felul de înfrânări deoarece au un scop în spatele acestor rețineri sau abțineri: victoria și medalia (cununa)! Înfrânarea, antrenamentele îndelungi, viața trăită cu strictețe – fără excese, izolarea de ceilalți, cantonamentele, focalizarea pe procesul de pregătire … sunt esențiale pentru ca un sportiv să poată concura cu alții pentru câștigarea premiilor sau medaliilor.
Sportivii au motivație și fac astfel de sacrificii pentru un premiu, o faimă, o căruță de bani sau o medalie care au un caracter vremelnic, trecător.
Noi, spune apostolul Pavel, să facem lucrul acesta – adică să ne supunem la tot felul de înfrânări, pentru o cunună (medalie, premiu) care nu se poate veșteji (deteriora, devaloriza, degrada, învechi).
În mintea lui Pavel, noi – urmașii lui Cristos suntem în aceeași categorie cu cei care participă la întrecerile sportive, care au motivație, care sacrifică multe lucruri, care nu-și permit să se lase distrași de nimicuri de dragul finalului victorios.
Noi nu suntem mai prejos decât sportivii, nu ne putem permite să trăim fără scopuri în viață, mânați încolo și încoace de scopurile altora și fără autodisciplină care să susțină direcția spre acele scopuri.
Sportivul care începe s-o lase mai ușor cu antrenamentul și cu autodisciplina ajunge destul de repede la oboseală și neputință riscând să fie printre primii înlocuiți sau descalificați.
Pavel nu și-a permis să fie indulgent pentru multă vreme cu trupul său (știa să trăiască și în belșug) ci a alternat perioadele de bunăstare cu perioade de austeritate (știa să trăiască și în sărăcie, și în post).
Pavel știa că nu poți fi un sportiv profesionist cu dedicare de sportiv amator.
Cei ce participă la întrecerile sportive și luptă pentru medalii sunt … profesioniști!
Dar, cei ce participă la serviciile din biserici cum sunt?
Ce dedicare au?
La ce înfrânări se supun? Cu ce scop?
Nu cumva așteptăm, de la mulți, rezultate și performanțe de profesioniști dar ei au o dedicare și autodisciplină de amatori?
Cei ce participă la întrecerile sportive trec prin multe perioade de înfrânări = post, abstinență de la unele plăceri și distracții, moderație la mâncare, băutură și altele. Apoi au perioade de relaxare, odihnă, recreere.
Sfinții din trecut erau profesioniști.
Haideți și noi, sfinții de azi să nu mai trăim, fără autodisciplină, ca niște amatori așteptând naivi să avem rezultate de profesioniști!
Categorii
Cei ce participa la intrecerile sportive
(Visited 48 times, 1 visits today)