Categorii
02 Februarie Virtuti si Vicii

Curajul și eroismul

Din câte îmi amintesc, au fost câteva cărți bune care a apărut, inițial, pe internet. Nu mai știu cine le-a popularizat, cine le-a dat la liber -adică  fără plată. Știu însă că, una dintre ele, m-a atras prin faptul că autorul a încercat să dea un răspuns mai clar, mai palpabil, mai accesibil oamenilor de rând cu privire la trăsăturile, însușirile de bază ale caracterului creștin. Am citit-o cu plăcere. Apoi am studiat-o. I-am văzut limitările. Am crezut că ea va marca o linie de sosire în maratonul vieții; ea a marcat, de fapt, o linie de plecare în abordarea vastă, complexă şi profundă a trăsăturilor de caracter. În demersul nostru numit Pomul vieţii am ales ca piatră de temelie trăsătura de caracter, virtutea numită smerenie. În cartea de care menţionam mai înainte, „Caracterul contează”, autorul Mark Rutland pune curajul pe primul loc între trăsăturile de caracter. Iată cum abordează …

autorul problema curajului. Câteva definiţii ale curajului – citate din carte:
,,Curajul nu înseamnă lipsa fricii. El este mai degrabă acea …
… dorinţă şi disponibilitate interioară necesară pentru a acţiona nu pe baza simţurilor, ci pe baza convingerilor.
… acea voinţă şi disponibilitate de a renunţa la mine însumi şi de a face ceea ce este corect şi nobil indiferent de cost.”
Mi se pare interesantă distincţia pe care o face autorul între curaj şi eroism.
,,Curajul şi eroismul nu sunt exact similare. Faptele de eroism pot să fie sau pot să nu fie o indicaţie a curajului adevărat. Eroismul în faţa pericolului poate fi o izbucnire de moment a instinctului, fără să reflecte adevăratul curaj… Astfel de oameni nu au fost niciodată curajoşi. Ei au fost doar viteji de moment.

La fel de înţeleaptă mi se pare capacitatea de a face distincţie între precauţie, prudenţă şi laşitate. Cei care vor să stârnească egoismul şi bărbăţia unora folosesc de multe ori argumentul şi eticheta laşităţii pentru a-i determina pe aceștia să facă ceea ce prudenţa le spune să nu facă. „Numai păhărelul acesta! Numai o dată! Măreşte un pic viteza! Nu ţi se întâmplă nimic dacă treci cu noi pe roşu … nu fii laş!”

(Visited 181 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *