Sunt anumite întâlniri, situații, care îți lasă ”urme” în suflet pentru toată viața. Aceste ”urme” nu sunt neapărat vizibile, dar ele își lasă amprenta pe felul tău de a vedea lucrurile pentru tot restul vieții. Aceste urme eu le numesc filtre. De exemplu: de când am ajuns să conștientizez dezechilibrul numeric dintre bărbații și femeile din biserici, datorită acestui filtru, de fiecare dată când intru într-o biserică fac o evaluare rapidă a acestui raport. La unii, aceste filtre, se datorează pregătirii lor profesionale și sunt numite defecte profesionale: pantofarul vede imediat ce fel de pantofi porți, stomatologul îți analizează inconștient dinții, frizerul se uită inevitabil la aranjamentul părului, iar psihologul sau păstorul îți citește sufletul ca-n palme. Ultima este doar parțial adevărată. 🙂
Întâlnirea băieților și bărbaților de la Biserica Betel din Timișoara, în care l-am avut ca și invitat pe dr. Glynn Harrison, a avut mai multe subiecte interesante pentru viața băieților și bărbaților din care o să menționez câteva:
1. Prima observație care mi s-a părut interesantă a fost aceea că:
Cultura ne comunică faptul că mersul la biserică (religia) este pentru fete și femei, iar contextul bisericesc, prin abundența elementelor feminine, confirmă că percepția lumii este adevărată. Din acest mariaj inconștient între biserică și cultură, băieții și bărbații percep un semnal comun care-i face să se simtă oarecum niște intruși, excluși din spațiile sacre. Cei mai mulți ajung în biserici doar la Sărbătorile mari – că așa face toată lumea, la cununii sau la botezuri – participarea este obligatorie. Procesul de înstrăinare a bărbaților de biserică a fost unul lung și subtil, istoric și sociologic, psihologic și spiritual, iar lupta pentru readucerea lor în biserică, relegarea lor de Cristos este una de durată și strategică pentru viitorul bisericii Sale.
Ceea ce se întâmplă în societate (cultură) și în biserici, influențează și viața de familie, în special rolurile pe care le joacă bărbații și femeile. În această privință, un mesaj comun pe care îl trimit cele două este acela că bărbatul, tata, nu este priceput/potrivit în/pentru educația copiilor, deși se așteaptă și i se cere să o facă. Acest mesaj conflictual derutează bărbații și-i fac să devină pasivi și acasă și în biserică.
Cum vom reuși să comunicăm consistent, convingător și creativ adevărul că și biserica este locul potrivit pentru bărbați?
Glynn a analizat câteva pagini web de prezentare ale unor biserici și a observat că pozele indică spre o prezență și influență feminină covârșitoare în raport cu cea masculină, ceea ce transmite mesajul subliminal că bărbații sunt o floare rară prin biserică. Cântecele monotone, dulcege și adormitoare pot fi și ele descurajante pentru băieții și bărbații activi. Unele biserici excelează în decoruri cu aranjamente florale și mătăsuri încântătoare pentru ochiul feminin. La școala duminicală, unde mai sunt și câțiva băieți, găsești o prezență feminină dominantă în timp ce partea masculină este absentă, ocupându-se cu lucrurile ”importante”.
Răspunsul la întrebarea de mai sus este că prin schimbarea culturii bisericești, pas cu pas, schimbare după schimbare, azi un pic, mâine un pic, intenționat și cu înțelepciune putem face contextul bisericesc mai accesibil pentru băieți și bărbați. Aceasta în cazul în care suntem de acord că ea trebuie și poate fi schimbată, dacă nu, atunci vom merge înainte așa cum am mers și până acum. Dar, ne vom ruga pentru ca băieții și bărbații să-L găsească pe Cristos!
2.Deși în primii ani băiatul este influențat de modelul mamei, în timp va alege să calce pe urmele tatălui.
Tabloul lui Rockwell, care surprinde plecarea spre biserică într-o duminică dimineața de sărbătoarea Paștelui, este suficient de sugestiv. Mama, credincioasă și hotărâtă, și-a îmbrăcat și încolonat copiii să meargă la biserică. Copiii ascultători o urmează pe mama. Fetele parcă sunt mama în miniatură. Băiatul merge acum pe calea trasată de ele, dar ochii și inima lui sunt atrase de calea tatălui. Când va fi mare, spre durerea mamei, nu va mai călca pe calea credinței, ci va alege să trăiască la fel ca și tata.
Eu cred că această problemă este mult mai veche, tații având această slăbiciune în a-și neglija copiii încă din antichitate, numai că, în prezent distanțarea a ajuns prăpăstioasă.
Un exemplu biblic este cel al lui Timotei, un băiat crescut mai mult de mama » Lois și bunica » Eunice. Absența tatălui din viața băiatului a fost sesizată de Pavel, care l-a luat în echipa lui și a jucat rolul unui tată/părinte spiritual. Timotei a avut nevoie de multe încurajări și energizante spirituale din partea lui Pavel. Nevoia modelelor masculine este critică în maturizarea băieților. Femeile știu aceasta și ar face orice că bărbații lor să-și asume rolul.
Bărbaților, taților care aveți băieți (și fetele sunt importante – nu mă înțelegeți greșit!), băieții ascultă de mama, dar sunt cu ochii pe voi. Când vor fi mari vor alege calea voastră. Ce văd oare acum la voi acum este ceva care să-i conducă spre Dumnezeu? Sunteți voi pentru ei un model de bărbat echilibrat?
3. O altă observație importantă este aceasta:
Inima bărbaților este energizată de activități dinafara bisericii și a familiei.
Identitatea bărbatului este tot mai strâns legată de locul de muncă, acolo unde performează, unde demonstrează, cucerește, unde este recunoscut și apreciat. Munca aduce cu sine poziție și statut social, beneficii și renume. Petrecând atât de mult timp muncind, munca ajunge să se identifice cu tine însuți. Când nu mai muncești, nu mai știi cine ești și dacă mai valorezi ceva. Nevoia de semnificație este o forță motivatoare extraordinară pentru bărbați.
Activitățile din familie nu au această valență. Curățenia în casă, grija față de copii nu are semnificație mare în ochii bărbaților. Nu-i energizează gândul că merg spre casă și găsesc aceiași copii neastâmpărați și aceeași soție obosită și nemulțumită.
La biserică dacă merg trebuie să stea pe scaun și, eventual, să vorbească. Acolo sunt unii care pot vorbi mult și bine, fără ca să se mai facă nimic după aceea.
Cum își va găsi bărbatul energia de a investi în familie și în biserică?
Un element important ar fi în a ajuta bărbații să-și găsească identitatea în relația lor cu D-zeu, ca fii ai lui Dumnezeu (este valabil și pentru femei). Dacă bărbatul este energizat doar de muncă, atunci identitatea lui este legată în principal de performanță. Dacă, însă, identitatea lui este legată de relația de filiație cu Dumnezeu, atunci această febră a demonstrării și performanței își pierde din putere. Bărbatul este întâi fiu de Dumnezeu și de aceea va munci cu excelență, va performa cât poate de bine. În sensul acesta identitatea precede performanța! (Ioan 1:12-13)
Trăirea în baza acestui adevăr este strategică după vârsta de 50 de ani și mai ales spre pensionare, când va trebui să renunțăm forțat sau de bună voie la drogul numit muncă. Acest adevăr este esențial și atunci când ești în pragul concedierii sau când ai rămas fără loc de muncă.
Identitatea noastră vine din relația cu Tata de sus și nu din performanța de jos.
Băieților și bărbaților, trebuie să reinterpretăm locul și valoarea muncii din perspectiva lui Dumnezeu care ne acceptă și ne face copiii Săi, înainte ca să performăm sau să-I demonstrăm ceva. Evanghelia este eliberatoare din sclavia performanței. Să ne acceptăm identitatea primită la nașterea din nou și să respingem gândurile că suntem iubiți și valoroși doar când suntem competenți și performanți!
Fetelor și femeilor, nu intrați în ”corul” lumii, care le cântă zilnic că sunt buni doar la muncă și pentru că aduc bani, ci acceptați-i și fără performanțe, arătați-le că sunt și pot fi tot atât de bărbați chiar atunci când [nu] fac nimic sau sunt în ”cutia lor cu nimic”!(?)
10 răspunsuri la “Ce-i cu băieții și bărbații de azi?”
.. pot recomanda cartea ,,dragoste si respect„*imi scapa autorul/a…..ideia este ca barbatul nu poate iubi ca nu se simte respectat si femeia nu respecta pt ca nu se simte iubita /acest ciclu este denumit ,,ciclul nebuniei „!Daca unul din doi isi da sema cum functioneaza acest ciclu si ca trebuie intrerupt pt o buna convietuire sot /sotie…si face eforturile necesare reabilitarii si a bunei functionari ,adica/iubesti chiar daca nu esti respectat si respecti chiar daca nu esti iubit!Pot sa va spun ca eu am incercat si functioneaza !..Nu mai pun la socoteala copiii care deja sunt mari …deci am scapat acest aspect din vedere ambii parinti si mai indreptam cate ceva ce putem pe parcurs!….as mai cuteza un exemplu/barbatul /capul familiei este calaretul ce urca pe munte <<deci stie directia/traseaza limitele..si femeia este calul care da energia .puterea ,ca o sursa care alimenteaza ,,**in limbaj spiritual este ajutorul potrivit dat de Dumnezeu barbatului ,nevoile barbatului.Ea nu va ajunge la destinatiefara barbat si el deasemenea se va poticni ,neajungand la destinatie ,neavand ajutorul potrivit..sau in cel mai bun caz cu maaare intarziere,acumuland suferinta /nu neaparat si experienta!..Cu drag pt cei dragi!
Mulțumesc, Olivia, pentru aceste clarificări aduse legate de diferențele bărbați și femei.
Unul din cele mai bune articole pe care le-ai scris si o tema de casa pe termen lung:
„identitatea precede performanța!” cu un impact major!
Multimim pentru sumarizarea mesajului de la Betel si pentru stilul inconfundabil in care ne-ai redat totul.
Da, și mie mi se pare că această idee este strategică pentru bărbații din toate locurile și de toate vârstele. Domnul să ne-o vâre adânc în inimă, ca să nu iasă de acolo atunci când falimentăm, suntem dați afară de la servici sau când ne lovește vre-o boală!
ingaduie-mi, fr.Gili, un adaus modest la analiza si observatiile d-tale corecte.(si.blande ) !
Traim intr-o lume condusa de barbati si dominata (oare doar numeric?) de femei, 51% doamne,49% domni..
.Iata inca un spor ( si explicatie minimala) la dezechilibru, mult mai pronuntat in bisericile istorice si mult mai redus in cele neo-protestante..
Stiu de mult ( de vreo 35 ani!) ca e ceva adevar in zicerea ca in spatele unui barbat puternic sta o femeie (si mai, adauga unele doamne) puternica. Cat adevar? Aceasta e intrebarea! Si cat in arealul evanghelic, discriminant, condus de barbati, in ciuda „aranjamentelor” feminine si a unor melosuri „dulcege si adormitoare” create majoritar de barbati…?!
Unele voci, blonde, desigur, spun ca daca lumea ar fi condusa de femei, ar fi una mai buna…
Asa ca le provoc sa regandeasca putin zicerea de mai sus…
O statistica ( trista )nu stiu de cine si unde facuta, sustine ca in fundatii, misiuni asociatii si diverse lucrari crestine, dar extrabisericesti, dezechilibrul e socant de-a dreptul, procentul fiind de 90% femei si 10% barbati.
Foarte socat am fost eu sa constat intr-un anume context puternic de lucrare crestina , confirmarea aproape exacta a proportiei. care m-a pus foarte serios pe ganduri…
88% femei, 12% barbati!!!
Explicatiile primite au fost si ele socante, subtile, dureroase, dar adevarate, toate de ordin spiritual!
Analiza poate deveni lunga delicata intr-un spatiu si loc neadecvat
Sper sa le pot impartasi cu d-ta odata!!
Iti doresc biruinta in slujire!
Mulțumesc pentru ofrandă și informațiile care confirmă adevărul dureros cu privire la acest dezechilibru și în alte domenii. Mi-ar face plăcere să continuăm dialogul. Scrieți-mi numărul de mobil pe adresa mea de email și am să vă contactez eu. (gili.indrie@gmail.com)
[…] Citiți și însemnările lui Gili Indrie cu privire la acest seminar. […]
[…] http://pomul-vietii.ro/ce-i-cu-baietii-si-barbatii-de-azi […]
cand poporul evreu s-a infundat in apostazie Dumnezeu prin profetul Isaia rosteste un amarnic blestem ( actual ptr zilele noastre ) :
Is 3 : 12 Poporul meu este asuprit de nişte copii şi-l stăpânesc nişte femei! Poporul meu, cârmuitorii tăi te duc în rătăcire şi pustiesc calea pe care umbli!”
oridecate ori barbatii nu au fost barbati in adevaratul sens al cuvantului ( nu mitocani sau alte specii … !!!! ) s-a alunecat in aceasta blestemata directie ” feminista ” …
Rugam ca si femeile sa se roage Domnului Secerisului sa scoata LUCRATORI ( BARBATI ) la secerisul LUI
probabil culegem azi in bisericele evanghelice din intreaga lume cea ce s-a semanat … sau nu s-a semanat inca …
Mi se pare inteligentă observația ta despre ceea ce s-a semănat și … ceea ce NU s-a semănat! Cred că semințe și modele de masculinitate sănătoasă și echilibrată nu se mai seamănă de muuuuult.