Categorii
03 Martie Virtuti si Vicii

Cumpatarea care dauneaza sanatatii

Este aproape imposibil să nu fi auzit, măcar de câteva zeci de ori, aceste cuvinte: „Consumul excesiv de … dăunează grav sănătății!” Prima oară ni s-au părut deștepte dar, mai apoi, nu le-am mai băgat în seamă. Avertizările de genul acesta foarte rar reușesc să ne inspire mintea, să ne stârnească emoțiile și să ne mobilizeze voința la moderație în consumul preferat de mâncăruri și băuturi. Dar, UE și-a făcut treaba, ne-a avertizat! Restul este treaba noastră.
Există însă un exces care nu dăunează grav sănătății? Și chiar dacă se întâmplă să dăuneze, se întâmplă foarte rar.
Există o sărăcie a limbajului și o orbire a sufletului. Nu prea mai avem în vocabular cuvinte de apreciere, de mulțumire, de admirație, de încurajare, de recunoștință, de încântare! În acest sens am ajuns prea cumpătați, ba chiar zgârciți. Cumpătarea, adică abstinența și moderația, nu fac bine în acest sens. Lângă noi sunt doar oameni gri, anoști, fără frumusețe, fără calități, fără personalitate, diformi, egoiști? Uită-te în jurul tău. Chiar nu mai vezi pe cei care reușesc să zâmbească deși, la toți ni-i greu? Nu vezi că unii se roagă pentru tine, fac curat sau murdărie, te ajută, îți fac surprize (plăcute sau mai puțin plăcute). Deși, uneori te vezi o victimă, adevărul este că dacă-ți curățești bine lentilele interioare ale inimii începi să vezi că ești un/o rasfațat/ă. Începe de azi să identifici și să-ți numeri binecuvântările și apoi comunică-le Celui de Sus și celor de jos. Chiar azi am primit pe email un îndemn: „Întotdeauna există ceva pentru care poți fi recunoscător”. Părinții, copiii, soțul, soția, vecinii, primăvara care se chinuie să vină, traficul aglomerat sunt prilejuri de apreciere și de bucurie. La câtă răutate și păcătoșenie vede Dumnezeu pe pământ ar fi îndreptățit să ne trimită cutremure și tsunami în fiecare zi, ba chiar de mai multe ori pe zi. Cu toate acestea El face să răsară soarele și peste cei buni și peste cei răi. Mai există bunătate, frumusețe, slujire, credincioșie, dragoste, lepădare de sine, încredere, bucurie, dăruire, pasiune, înțelepciune, creativitate, puritate, ehilibru, armonie, curaj, smerenie, sinceritate, încântare! Acestea nu dăunează, ci fac bine sănătății sufletului.
Haideți să nu mai fim cumpătați sau zăbavnici la aprecieri și recunoștințe. Haideți să fim noi primii care contribuim la sănătatea sau însănătoșirea sufletelor prețioase înaintea lui Dumnezeu.
Dacă vom face așa nu i se va urca nimanui la cap ba, din contră, i se va coborâ la inimă!
Excesul de critică dăunează grav sănătății.
Excesul de apreciere și mulțumire face bine sănătății sufletului!

(Visited 65 times, 1 visits today)

Un răspuns la “Cumpatarea care dauneaza sanatatii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *