Categorii
03 Martie Virtuti si Vicii

Harul si cumpatarea

Pentru a ne forma o părere mai completă despre un subiect, uneori, este bine să căutăm textele biblice cu densitate maximă. Dacă luăm concordanța biblică și căutăm cuvântul cumpătare, găsim cuvântul repetat de cele mai multe ori în epistola lui Pavel către Tit. Nu este de mirare lucrul acesta deoarece sfinții din Creta trăiau întrun mediu în care minciuna, înșelătoria și îmbuibarea au penetrat și corupt toate structurile și categoriile sociale. Aceste comportamente vicioase, păcătoase erau parte din viața de zi cu zi și considerate acceptabile în cultura cretană.
Nu este de mirare, că atunci când Pavel creionează profilul ideal al celui care trebuie ales în poziție de conducere (episcopul, prezbiterul)  printre cele 17 calificări se găsește și cumpătarea (1:8b). Alte posibile traduceri ale cuvântului cumpătat: disciplinat, temperat, autocontrolat. 
Am crede că odată cu înaintarea în vârstă nu vom mai avea probleme cu mâncarea, îmbuibarea sau cu alte bucurii excesive. Dimpotrivă, primii cărora li se cere să dea dovadă de comportament matur sunt bătrânii, iar un indicator de bază al vieții evlavioase la bătrânețe este cumpătarea (2:2). Se pare că nici femeile, surorile nu au imunitate față de viciul acesta. Senioarele trebuie să le dea exemplu și să le instruiască pe junioare cum să se deprindă cu înfrânarea poftelor, cu autocontrolul (2:5). Și gata, s-a încheiat cu … sfaturile!
Ba, nu. Pavel nu uită de tinerime, persoanele cu adrenalină, hormoni, redbull și alte energizante. Cea mai importantă din lista trăsăturilor care trebuie să caracterizeze tinerimea evlavioasă, schimbată radical de harul transformator, este … bănuiesc că ai anticipat, cumpătarea! (2:6)
Ca nu cumva să credem că Pavel i-a luat pe sfinții cretani în colimator și-i bagă în batalionul disciplinar … în 2:11 vedem că ne aduce și pe noi în aceeași oală mare a harului lui Dumnezeu. Acest har care aduce mântuire pentru toți oamenii, nu ne învață să trăim fără control, indulgenți și toleranți față de poftele lumești ci ne învață, ne instruiește s-o rupem, hotărâți și fermi, cu poftele lumești și să trăim în veacul de acum (începând cu martie 2011) cu cumpătare, dreptate și evlavie. (2:11-12)

(Visited 62 times, 1 visits today)

Un răspuns la “Harul si cumpatarea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *