Categorii
10 Octombrie Virtuti si Vicii

Intelepciunea subversiva a lui Dumnezeu

Un autor cunoscut, acum și în România, a făcut undeva în cărțile sale afirmația că scrisoarea lui Pavel către Efeseni este strategică în înțelegerea și trăirea unei vieți de credință victorioase deoarece în ea Isus Cristos este prezentat ca și Împărat întronat la nivel cosmic având toate forțele văzute și nevăzute la picioarele Sale.
Împărtășesc și eu această convingere și cred că avem nevoie, în mod regulat, de o împrospătare a viziunii noastre cu privire la modul în care decurg lucrurile în lumea spirituală, invizibilă care saturează și influiențează lumea vizibilă și mai ales să vedem „cerul deschis” unde El este Cel victorios, Cel suprem, Cel care face toate lucrurile după buna plăcere a voii Sale, Cel care va aduce armonie deplină între toate lucrurile din ceruri și cele de pe pământ.
Măcar că nu vedem clar cu ochii trupului acest lucru întâmplându-se pe pământ, cartea Efeseni ne deschide o perspectivă nouă cu privire la relația dintre biserică – expresia trupului lui Cristos pe pământ și „domniile și stăpânirile din locurile cerești” – puteri supranaturale cosmice rebele care subminează planul lui Dumnezeu de restaurare a tuturor lucrurilor, de instalare a păcii – shalom la nivel cosmic. Acești conducători invizibili cu puteri supranaturale au deturnat puterea și autoritatea primită de la Dumnezeu și o folosesc pentru influiențarea, coruperea și distrugerea umanității și creației lui Dumnezeu, opunându-se planului lui Dumnezeu de restaurare a tuturor lucrurilor în Cristos. Aceste puteri supraumane stau în spatele practicilor idolatre, a instituțiilor umane corupte, a ideologiilor distructive, a tiparelor sociale exploatatoare, nedrepte  și umilitoare semănând în capul oamenilor ideea că „așa stau lucrurile din totdeauna și starea lor nu se va mai putea schimba niciodată”. Aceste puteri și domnii cosmice diseminează ideea că ele conduc lumea și că nimeni nu mai poate schimba direcția distructivă ireversibilă pe care a fost așezat sistemul lumii. Și cei mai mulți cred și trăiesc după minciuna aceasta!

Dar, ele au primit o „lovitură de moarte” atunci când Dumnezeu Tatăl L-a înviat pe Fiul din morți. Învierea și Înălțarea și apoi Întronarea lui Cristos pe tronul cosmic a fost momentul pivotal al istoriei cosmice. Ele au crezut că au câștigat definitiv atunci când au manipulat autoritățile romane și religioase iudaice să-L omoare pe Isus din Nazaret. Când L-au văzut în mormânt au jubilat … dar înțelepciunea lui Dumnezeu este paradoxală: Dumnezeu a câștigat pierzând în timp ce ele au pierdut câștigând! Acesta este modul de operare al lui Dumnezeu, un mod de operare cruciform. Calea crucii este atât de subversivă că până și ucenicii lui Cristos uită, uneori, de ea și se grăbesc flămânzi să pună mâna pe putere și poziții folosind manipularea pentru a-i domina pe ceilalți.
Singurul mod în care aceste domnii și puteri din locurile cerești pot fi surprinse de ceva care se întâmplă pe pământ este atunci când oamenii – sfinții operează după tipare cruciforme, când acționează după scenarii scrise de sus, când întrupează înțelepciunea lui Dumnezeu alegând să piardă întâi, ca să câștige după.

Când ucenicul lui Cristos se smerește, renunță, pierde, trăiește o viață cruciformă – întrupează victoria cosmică a lui Cristos aici, pe pământ, asupra acestor puteri distructive care domină viața pământească. Apostolul Pavel era închis atunci când a scris bisericii din Efes. Cum era Cristos victorios pe tronul cosmic și apostolul Său – agentul Său special undeva prins și închis – incapabil de face misiune printre națiuni? Situația din teren arăta ca puterile întunericului controlau situația, că operațiunea lui Dumnezeu de răscumpărare a națiunilor a ajuns întrun impas.
Și când totul pare pierdut, când nu mai există cale de ieșire, când puterile întunericului jubilează … este momentul cel mai prielnic pentru ca înțelepciunea paradoxală a lui Dumnezeu să-și arate puterea în … slăbiciunea, rușinea și neputința oamenilor.
Inițial, se pare că puterea Lui este absentă: Pavel – agentul special, prin intermediul autorităților pământești este arestat și închis. Dar, tocmai această arestare și limitare de mișcare a lui Pavel va sluji la întruparea și amplificarea victoriei  lui Cristos asupra domniilor și stăpânirilor din locurile cerești.

Dacă ești în prezent în situații limită, unde totul pare pierdut, unde nu mai ai resurse și nici speranțe, unde este confuzie și neputință atunci ești în locul cel mai bun în care poți să vezi cerul deschis si pe Cristos pe tronul cosmic – mai presus de orice domnie și stăpânire.
Dacă ești în impas pe pământ, cerul așteaptă să întrupezi în viața ta calea subversivă a crucii care duce la puterea învierii demonstrând astfel înțelepciunea paradoxală, nespus de felurită și subversivă a lui Dumnezeu.

(Visited 65 times, 1 visits today)

2 răspunsuri la “Intelepciunea subversiva a lui Dumnezeu”

Am citit toate articolele din categoria virtuti si vicii. Ma simt imbogatita si multumesc pentru aceste articole pline de intelepciune si provocari. Acest articol este unul dintre preferatele mele. „Dumnezeu a castigat pierzand”.

Sunt surprins plăcut, Elena, să văd că mai citește cineva aceste postări vechi. Mă bucur să văd ierarhizarea ta în dreptul acestor postări făcute pe un interval de doi ani. Mulțumesc pentru trecerea ta consecventă pe la Pomul vieții. Mă simt mustrat un pic de faptul că am neglijat scrisul … Dar, chiar azi de dimineață, pe când scriai tu, am simțit îndemnul să scriu și eu din nou . Mulțumesc, Elena!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *