Categorii
12 Decembrie Virtuti si Vicii

Iritabilitatea, un pacat respectabil

Nicicând nu a trăit omul cu atâta lipsă de răbdare ca și azi. Presiuni dinafară și tensiuni lăuntrice torsionează sufletul făcându-l tot mai nerăbdător și mai iritabil la greșelile neintenționate și la eșecurile altora. Ne irităm repede, prea ușor – din nimicuri și prea frecvent – cu pauze tot mai mici. Șmecheria și perfidia nerăbdării constă în rapiditatea și abilitatea de a arunca vina spre cealaltă persoană, umilind-o! Firea pământească aruncă „praf în ochii” altora îndreptând atenția spre ceilalți, evitând astfelîndreptarea ochilor spre cauza principală care se află în inima noastră, mai precis în atitudinea noastră de a insista ca alții să se conformeze așteptărilor noastre.
Plecarea de acasă este un exemplu clasic de pierdere a răbdării. Unii sau unele din famile, au abilitatea incredibilă de a fi gata în ultimul moment. Alții, de a uita ceva și a-și aminti că au uitat acel ceva chiar în ultimul moment. Unii au darul „întârzierii” și a scoaterii altora din „țâțâni” sau din „sărite”. Plecarea de acasă, în pace și liniște, este o performanță a răbdării, planificării și cooperării întregii familii.

Pentru unii nu există clanță la ușă, pentru alții nu există întrerupătoare la becuri.
La unii pasta de dinți nu are capac de înfiletat, la alții șosetele nu știu să „umble pereche”. Unii vorbesc cu gura deschisă, alții vorbesc atunci când mănâncă.
Unii sforăie doar când dorm pe spate, alții doar când dorm.
Unii nu plâng deloc, altele o fac tot timpul.
Unii nu vorbesc -aproape deloc, altele aproape tot timpul.
Pe unii îi deranjează că ceilalți nu sunt ca și ei, pe alții îi deranjează când copiii fac și sunt ca și ei!
O sumedenie, o infinitate de fapte și atitudini ale altora ne pot scoate din sărite, ne pot irita.

Sau poate ai sau ești o persoană din aceea cu care trebuie „să umbli ca și cu un ou”.
Expresia este folosită pentru a descrie pe cineva cu care este dificil de lucrat pentru că se irită repede, se înfurie și varsă foc împrejur. Trebuie să fii foarte atent și grijuliu cu acea persoană pentru că este fragilă ca și oul, și dacă nu ești pe fază ai încurcat-o repede.
„Dragostea este îndelung răbdătoare … acoperă totul ” …
Dragostea AGAPE acoperă o sumedenie de fapte iritabile. 1 Corinteni 13:4-7

Dar, dragostea nu este doar pasivă, ci și activă. Fiind mereu expus la întârzierile, șicanele și neseriozitatea altuia, uneori este strategic și biblic să confrunți comportamentul păcătos al persoanei care stârnește frecvent nerăbdarea ta. Tot atât de biblic este să te pocăiești de iritabilitatea ta atunci când cineva, rănit de accesele tale de furie și nerăbdare, te confruntă cu propriul tău păcat.
Chiar dacă se vorbește extrem de rar despre nerăbdare și iritare, chiar dacă le putem justifica dând vina pe alții, chiar dacă le-am făcut respectabile, tot păcate rămân … iar soluția pentru ele este pocăința, dezbrăcarea de zdrențele iritării și îmbrăcarea cu hainele răbdării.

(Visited 41 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *