Categorii
12 Decembrie Virtuti si Vicii

Mentori in rabdare

Am auzit multe predici și am citit multe scrieri pe seama cărții și a personajului Iov.
Am auzit și citit despre suferințele lui, despre atitudinile lui, despre prietenii lui, despre nevasta lui, despre Dumnezeul lui. Prea puțin, sau aproape deloc, se menționează despre răbdarea lui Iov. Modul în care apostolul Iacov interpretează cartea și personajul Iov din Vechiul Testament aruncă o lumină nouă asupra legăturii negândit de strânse dintre suferință și răbdare. Lumea a fost nedreaptă pe vremea lui Iacov și unii creștini sufereau pe nedrept atât în lume cât și în biserică. Cei aflați în poziții de autoritate socială sau eclesială au abuzat de cei aflați sub autoritatea lor.
Nedreptatea, sub toate formele ei, provoacă suferință atât celor credincioși cât și celor necredincioși. Nedreptatea și abuzul doare! Suferința, sub toate formele ei, doare! La cine ne vom uita când vom suferi?
Unii vor spune, pe drept, că la Domnul Isus. Alții, vor menționa și alte modele biblice.
Pentru a persevera în suferință și a nu ne pierde cumpătul, speranța și răbdarea, apostolul Iacov, în capitolul 5, ni-l dă exemplu pe Iov care este un campion al suferinței și răbdării.
Pentru cei care trec prin suferințe extreme, Iov este mentorul la care trebuie apelat sau, chiar și profeții care au suferit de dragul ascultării de Dumnezeu și și-au dus , cu răbdare, misiunea până la capăt.
Nu toată răbdarea este legată de suferință. Apostolul Iacov ne mai aduce în față un alt mentor al răbdării – plugarul, țăranul, fermierul. Acesta lucrează pământul, seamănă sămânța și așteaptă cu răbdare ca aceasta să crească și să rodească. Ploaia timpure și târzie este la latitudinea lui Dumnezeu. A avea răbdare înseamnă să faci ce știi că trebuie făcut și să aștepți apoi, ca ceea ce depinde de Dumnezeu (și de alții) să vină la vremea potrivită.
Țăranul știe că există un ritm al aratului, semănatului, udatului și recoltatului și că nu poate accelera procesul creșterii sub nicio formă. El știe când trebuie să acționeze și știe când trebuie să aștepte. În viața de rutină, în normalitatea vieții țăranul ne poate fi mentor în așteptare și formarea răbdării. În suferințe îndelungate și extreme, în persecuții ne pot mentora profeții, având printre ei și pe Iov, campionul răbdării.

(Visited 89 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *