Categorii
Carti

Lecții de magie

Când am văzut pentru prima dată titlul acestei cărți, am zic că nu este pentru mine. Nu mă interesează magia, chiar dacă a fost destul de mult promovată la noi în țară prin emisiunea ”Românii au talent”. Ideea de magie m-a dus cu gândul în direcția lucrurilor întunecate, coruptive și manipulative. Așa că nici nu am deschis cartea, din cauza titlului.
MagieUlterior am dat din nou de ea și, în ciuda titlului, am fost mai atent la numele autorului. Mi-am zis că nu se poate ca această autoare cunoscută s-o fi luat razna pe drumurile deocheate și întortocheate ale magiei. Mi-am făcut curaj și am început s-o răsfoiesc. Mi s-a luminat fața când am început să-mi dau seama că titlul m-a dus într-o direcție greșită și că era ceva care tocmai îmi prindea bine. Scrisă într-un stil plăcut  și captivant, cu sinceritate și vulnerabilitate, cartea este un manual de încurajare pentru cei care au talente și daruri în domeniul creativității, de tot felul. Elizabeth Gilbert ne deconspiră multe secrete despre misterele și frumusețea inspirației, dar mai ales ne încurajează să îndrăznim în a păși spre minunatul tărâm al creativității. ” Nu aveți nevoie de permisiunea nimănui pentru a trăi o viață creativă” ne îndeamnă ea. Scrisă în doze mici, cu subiecte specifice activităților pe tema creativității, cartea te provoacă să-ți revizuiești multe din gândurile și prejudecățile nerostite față de actul artistic și creativ. Chiar dacă există o focalizare pe arta scrisului, și prin urmare cei care scriu sau au aspirații la scris sunt cei mai dobândiți citind cartea, din bogăția vastă a cărții pot beneficia și celelalte genuri de autori sau cocreatori din domeniul artelor. Sunt câteva sfaturi bune și pentru cei care au slujbă care le aduce un venit și se gândesc la posibilitatea de a trăi din banii care provin din actul de creație.
Câteva din concluziile paradoxale de la finalul cărții sunt demne de luat și frământat, chiar și în alte domenii ale călătoriei noastre spirituale și artistice:
”Creativitatea este sacră și nu este sacră.
Ceea ce creăm contează enorm și nu contează deloc.
Suntem îngroziți și suntem curajoși.
Arta e o zdrobitoare corvoadă și un minunat privilegiu.”

(Visited 201 times, 1 visits today)

3 răspunsuri la “Lecții de magie”

Mă bucur, Ana, că am contribuit la introducerea ei între cărțile tale de citit. Ai făcut o recenzie super la tine pe blog. Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *