Categorii
08 August Virtuti si Vicii

Rautatea si oftalmologia

Acțiunea se petrece în ziua de 31 decembrie a anului 2025.
Toate țările europene au hotărât să treacă la moneda unică „Eurohope”.
În România, ca de obicei, mulți cetățeni au ignorat atenționările cu privire la imposibilitatea de a mai face schimbul de bani în anul 2026 și în ultimele zile s-au făcut cozi imense la bănci și casele de schimb valutar. Patronul unei case de schimb valutar și-a rechemat o parte din angajații disponibilizați pentru a face față muncii asidue din ultima zi de lucru a anului. Știind că patronul are nevoie de ei, angajații chemați să lucreze au negociat un venit substanțial pentru această ultimă zi lungă de muncă. Harnici și serioși, s-au prezentat dimineața devreme la muncă și s-au apucat hotărâți de lucru cu gândul la banii frumoși pe care-i vor primi la sfârșitul zilei. În ciuda efortului lor, cozile de oameni care așteptau să schimbe banii nu se micșorau. Pe la ora 10.00 patronul suna pe la alți foști angajați rugându-se de ei să vină și ei la lucru. Unii, au acceptat și iată-i pe la ora 12.00 apucându-se de lucru. Cu tot efortul lor, parcă numărul celor ce stăteau la rând creștea, și nu scădea.
Disperat, pe la ora 15.00, patronul suna la alți foști angajați ca să-i convingă să vină să lucreze. Câțiva s-au lăsat convinși și iată-i pe la ora 17.00 că se apucă și ei de lucru.
Între timp, cei care lucrau de dimineață au obosit. Îi mai înviora gândul ca au dat lovitura cu salariul bun de la sfârșitul zilei.
Pe la ora 20.00 se încheie programul de lucru și oamenii de la cozi au ajuns toți să-și schimbe banii. Toată lumea era mulțumită: patronul că a avut soluții bune pentru situații urgente, angajații că vor lua bani buni și oamenii că nu au rămas cu banii vechi la ei.
În această stare de mulțumire, ușurare și voie bună patronul începe să împartă banii celor care au lucrat. Ultimii veniți sunt chemați și patronul le dă exact suma pe care primii veniți au negociat-o. Surpriză și bucurie mare, sar în sus de bucurie – întreabă patronul dacă nu a greșit el cumva la contabilitate încurcându-le numele. Nu, nu este nicio greșeală, banii sunt pentru ei, sunt mulți, și ei știu că au lucrat doar câteva ore.
Primii lucrători aveau sentimente amestecate: pe deoparte, unii se bucurau pentru ultimii, pe de altă parte, alții îi invidiau că au luat așa mulți bani. Totuși, se gândeau că dacă ultimii au primit așa de mult, cu siguranță că ei, care au lucrat de dimineață, vor primi și mai mult.
Pe măsură ce angajații își primeau banii, primii lucrători se dezumflau tot mai mult.
Când le-a venit lor rândul să primescă banii, nu s-au mai putut bucura – deși s-au gândit la ei toată ziua.
Da, au primit cât au negociat!
Da, sunt bani foarte frumoși doar pentru o zi de lucru.
Da, sunt bani munciți și meritați!
Și totuși nu se mai puteau bucura când se gândeau la faptul că ultimii veniți au primit tot atâția bani ca și ei. Patronul era nedrept cu ei. Nu ținea cont de faptul că ei lucraseră toată ziua? S-au plâns la patron așteptând să îndrepte situația. Acesta i-a confruntat direct.
„Fac ce vreau cu banii mei. V-am dat cât ați cerut. Ochiul vostru este rău!”
Ochiul rău, invidia se uită la ceea ce au alții și ei nu au!
Ochiul rău, invidia nu se bucură de ceea ce are ci, se amărăște de ceea ce nu are.
Ochiul rău, invidia se agață de dreptate și nu înțelege bunătatea și harul.
Pentru ochiul rău, bunătatea și harul sunt nedrepte!
Ochiul rău distorsionează imaginea realității și a lui Dumnezeu interpretând evenimentele prin prisma unui Dumnezeu nedrept, care nu știe să împartă echitabil binecuvântările.
Ochiul rău se vede dezavantajat, ignorat, lăsat la urmă, chiar dacă are tot ce-i trebuie.
Ochiul rău este mereu nemulțumit, cârtitor, ursuz.
Ochiul rău are nevoie urgentă de operație!
Ochiul rău nu este  niciodată ultimul la rând, așa cum pretinde, dar va ajunge ultimul dacă nu trece, între timp, pe la Oftalmolog.
Dacă te tot plângi în ultima vreme că ești ignorat, lăsat deoparte, că nu ai nimic, că nu știi nimic, că nu te mai bucuri de nimic, că alții sunt sănătoși, voioși și prosperi și nu ai mai putut să te bucuri de ceea ce Dumnezeu ți-a dat deja, atunci este vremea să treci urgent pe la Oftalmolog sa-ți facă operația la ochi!
Dacă, însă vei continua să te plângi că ești ultimul – deși nu ești, atunci sigur vei ajunge ultimul!

(Visited 31 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *