Categorii
11 Noiembrie Virtuti si Vicii

Situatie rasturnata, lacomie deghizata

Se întâmplă mai rar, dar se întâmplă, ca cineva să-ți ceară ajutorul întro situație delicată sau conflictuală de relaționare. Din dorința de a ajuta la soluționarea problemei începi să asculți, să pui întrebări,  să faci cercetări. Persoana care a venit să-ți ceară ajutorul este suficient de stresată, rănită și disperată încât situația respectivă să ceară o intervenție imediată.
Primele informații care le primești îți indică faptul că persoana care-ți cere ajutorul tău își dorește mult ca problema să fie rezolvată și este dispusă să facă eforturi mari pentru îndreptarea situației. Numai că, după ce stai de vorbă și cu cealaltă persoană implicată în conflict constați căpersoana care ți-a cerut ajutorul este mult mai vinovată de declanșarea și desfășurarea conflictului. Tu, cel chemat să medieze, ești pus în mare încurcătură. Ai fost chemat ca să rezolvi o situație de nedreptate, chiar abuzivă și când colo, cel care se plânge nu este victima ci, mai degrabă agresorul! Această situație răsturnată este șocantă și delicată pentru mediator, deoarece foarte rar agresorul apelează la consiliere, mediere sau pastorală. De cele mai multe ori victima este cea care, în disperare, apelează la ajutor. Situația răsturnată cere multă înțelepciune deoarece agresorul, cel care este problema majoră în conflict, se vede nevinovat, nedreptățit, victimizat. Cum ai îndrăzni tu, cel chemat să-i faci lui dreptate, să-l confrunți și să-i ceri acte de pocăință când el se vede nedreptățit și persecutat?
Deghizarea bogatului în hainele săracului, a agresorului în hainele victimei sau a lăcomiei în hainele năpăstuirii nu reprezintă o noutate, dar nici o situație cu care te întâlnești toată ziua și pe toate drumurile.
– „Învăţătorule, spune fratelui meu să împartă cu mine moştenirea noastră.”
Frații au mereu probleme, și când sunt mici, și când sunt mari.
Cresc frații, cresc și problemele.
Au nevoie de mediere, de arbitraj pentru că unii nu joacă după reguli.
Ești chemat să faci dreptate întro situație inechitabilă și inegală.
Cum vei merge pe „sârma” dreptății astfel încât ambele părți să fie împăcate și mulțumite?
Ți s-a acordat credit și se așteaptă să faci dreptate. Nu poți dezamăgi pe cel care ți-a solicitat ajutorul! Cum să te întorci împotriva lui?
– Omule”, i-a răspuns Isus, „cine M’a pus pe Mine judecător sau împărţitor peste voi?”
Apoi le-a zis: „Vedeţi şi păziţi-vă de orice fel de lăcomie de bani; căci viaţa cuiva nu stă în belşugul avuţiei lui.”
La suprafață problema ți se prezintă ca fiind una de dreptate și nedreptate, în profunzime însă este una de lăcomie și convingeri. Ne plângem, ne căutăm mediatori, ne căutăm aliați pentru a ne îndrepta nedreptățile suferite și nu avem curajul să recunoaștem că în spatele plânsului și durerii stă lăcomia deghizată în hainele victimizării.
S-ar putea să ai aceeași plângere ca și personajul din Luca 12:13-21, să ți se fi făcut o nedreptate, reală sau percepută, și să nu ai rezolvare de multă vreme. Ai apelat la X și la Y să medieze conflictul, însă nu s-a reușit nimic semnificativ. Te doare și te frustrează că fratele tău, sora ta abuzează de poziția pe care o are și nu se gândește deloc la tine. El sau ea, și-a luat „partea leului” și pe tine te-a lăsat cu partea mielului.
Ți-a s-a făcut o nedreptate „strigătoare la cer”! Sau, este poate o lăcomie deghizată, strângătoare și strigătoare la inimă?!
S-ar putea ca problema cea mai mare să nu fie moștenirea ta care se îndreaptă spre hambarele fratelui tău, ci lăcomia ascunsă în magaziile inimii tale!

(Visited 38 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *