Categorii
01 Ianuarie Virtuti si Vicii

Vulnerabilitate

Erau patru.
Patru băieți care creșteau și visau împreună.
Patru adolescenți tumultoși și magnifici  dintr-un oraș minier din România.
Cărările vieții i-au despărțit: unul a ajuns în Grecia, altul în Germania, altul în Belgia și altul în … România. Cel rămas în România a găsit calea îngustă a Vieții și s-a pocăit de cărarea largă. Anul trecut, în vară, după multă vreme, s-au revazut toți patru – în țară. Era penultima dată când erau toți patru împreună.

Săptămâna aceasta vor fi iarăși împreună …

Cel plecat în Belgia se îndrepta, la începutul săptămânii, spre locul de muncă și a ajuns … la cele veșnice. Microbuzul care-i ducea spre locul de muncă a fost lovit de o autocisternă; dintre toți pasagerii microbuzului el a fost singurul care a murit. Ceilalți au scăpat cu viață.

Cel rămas în țară își amintește că cel plecat în Belgia mărturisea …

Oriunde am umblat am dat de bărbați pocăiți.
În armată era un băiat de treabă, săritor, cu bun simț, pocăit. Îl chema Natanael. Unii își băteau joc de el și-i ziceau Satanael. Era cel mai cumsecade de acolo și cel mai bun prieten.
În perioada în care am lucrat în mină, printre cei cu care mă înțelegeam cel mai bine era unul pocăit: bărbat harnic, competent și credincios.
Nici în Belgia, departe de țară și de familie, nu am scăpat de pocăiți; printre colegii de lucru am unul pocăit cu care mă înțeleg foarte bine.

Cel rămas în țară își amintește că cel plecat în Belgia a avut un moment de sinceritate, un moment de slăbiciune (ar zice unii), un moment de vulnerabilitate; un moment al adevărului în contextul unui … pahar de tărie. Atunci, cu mare greutate și smerenie, și-a spart crusta mândriei masculine și a recunoscut că în timp ce citea romanul „Iartă-mă, Natașa!” s-a trezit în genunchi, rugându-se lui Dumnezeu. După aceea și-a tras crusta la loc și nu s-a mai lăsat văzut dincolo de ea.

La sfârșitul acestei săptămâni, cei patru vor fi iarăși împreună. Pentru ultima dată.
De data aceasta este iarnă, cu frig și durere în suflet. O soție înmărmurită și doi copii orfani. O famile extinsă consternată și îndurerată. Dumnezeu să mângâie familia îndoliată și să penetreze în cât mai multe locuri crusta mândriei noastre! Domnul să folosească aceste funeralii pentru a crea momente de vulnerabilitate pentru cei prezenți! Domnul să întărească mărturia copiilor Săi oriunde s-ar afla: în mină sau la școală, în țară sau la căpșuni, pe vapoare sau în avioane, în birouri sau pe șantiere de construcții, la volan sau la tastatură!

(Visited 29 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *