Categorii
06 Iunie Virtuti si Vicii

Blandetea si escatologia

Vârtejul vieții ne aduce aproape de oameni cu care ne înțelegem din prima, cu care nu trebuie să facem eforturi prea mari pentru a coopera sau a lucra împreună la proiecte. Acestea sunt genul de relații care merg ca pe roate, adică nu trebuie să consumi prea multă energie pentru a le întreține. Alte relații merg mai greu sau chiar dacă au mers cândva bine, din diferite motive, au apărut fricțiuni, divergențe care au produs o distanțare și o răcire a relației. Unele persoane s-au mutat în alt loc, lucrează cu o altă echipă, numele lor nu mai apare scris în agenda personală. În trecut numele lor era pomenit des în discuții, în proiecte și în planuri. Ele făceau parte din viața noastră și numele lor se regăseau scrise în agenda noastră. Pavel mediază la relația dintre niște lucrătoare din orașul Filipi, Evodia și Sintichia, menționând că deși ele s-au șters unele pe altele de pe agendele lor de lucru, Domnul îi are scriși pe toți în cartea vieții, în agenda Lui de lucru. Găsirea „numitorului comun” este critică și probabil, singura platformă pe care se mai poate (re)clădi o relație atunci când diferențele între „fracții” sunt mari la „numărător”.  (Filipeni 4:2-3)
Apoi Pavel scrie telegrafic câteva îndemnuri și înștiințări, legate de bucurie, blândețe și îngrijorare.
Această flancare a blândeții de către bucurie și îngrijorare mi se pare interesantă. Mai intrigantă mi se pare însă legătura între blândețea urmașilor lui Cristos și faptul că „Domnul este aproape”. Se pare că Pavel vede o legătură invizibilă, aproape magică între concepția despre viitor și capacitatea de a-ți stăpâni accesele de furie și mânie. Iminența revenirii lui Cristos, care are răzbunarea și răsplătirea dreaptă și finală, are darul și harul de a ne descătușa inima de presiunea timpului puțin, urgența lucrurilor trecătoare, hărțuiala targetului neatins și de a reacționa cu întârziere și cu tact față de circumstanțe corosive și agresive.
Revenirea Lui aduce speranța pământului nou, cu oameni noi și relații noi.
Revenirea Lui ca să judece cu dreptate și fără părtinire, să pedepsească pe cei ce trăiesc în neleguire și nedreptate este o motivație negativă pentru cei ce suferă, suspină acum din cauza mâniei altora și tânjesc după „slobozenia slavei copiilor lui Dumnezeu”. Da, El va face dreptate, curând!
Revenirea Lui ca să răsplătească celor care au umblat în „faptele bune pregătite de El încă înainte de întemeierea lumii” este o motivație pozitivă pentru cei care au ales să fie blânzi (nu și-au luat primii partea leului, nu au dat sau luat mită, nu au dat din coate ca să avanseze) și care vor moșteni pământul. (Matei 5:5)
Da, ei vor moșteni, și li se va împărți pământul, planeta după criterii divine, drepte, cinstite. Dar, nu pământul acesta cu spini și pălămidă, cu invidie și ură, cu uragane și încălzire globală, nici cu genocide și spălări de bani ci pământul nou unde nu va mai fi foame și sete, nu vor mai fi fobii, nu vor mai fi lacrimi.
Da, cei blânzi vor fi latifundiarii pământului nou.

(Visited 50 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *