Categorii
10 Octombrie Virtuti si Vicii

Creșterea personala si intelepciunea

Creșterea și dezvoltarea omului este un proces care începe la naștere și se desfășoară toată viața. Creșterea implică etape, procese și modificări fizice, emoționale, cognitive, spirituale și comportamentale. Primii șapte ani erau considerați formativi și esențiali pentru modelarea unui caracter echilibrat și a unei persoane cu comportament civilizat. Un motiv pentru care dezvoltarea este împărțită în etape este și acela de a putea evalua dacă creșterea cuiva se află în parametrii (mai nou markeri) normali pentru grupa de vârstă respectivă.
O creștere normală presupune o creștere proporțională, calitativă și cantitativă, a tuturor componentelor persoanei având ca rezultat o armonie la nivelul întregului – neexistând disproporții și disfuncții în ansamblul ființei umane. Un copil poate să atingă acei parametrii considerați normali pentru vârsta lui întrun timp mai scurt, având caracteristici de precocitate, sau întrun timp mai lung, având caracteristici ale unei dezvoltări întârziate.
Am văzut un afiș, în sala de așteptare a unui cabinet medical, pe care scria că dacă ești cu un copil de 18 luni și îi arăți ceva întro direcție iar el nu stabilește contactul vizual cu tine – continuând să rămână liniștit în lumea lui, atunci este posibil ca acel copil să aibă autism. Printre simptomele autismului putem aminti aici stabilirea rară a contactului vizual cu alte persoane și întârzierea mintală ușoară sau severă. 
Toți băieții și bărbații suferă periodic de un autism ușor! 🙂
Bărbații au în mintea lor un loc preferat numit „sertarul cu nimic” în care, atunci când intră, își pierd temporar contactul vizual cu realitatea. Se întâmplă atunci când femeia vorbește cu bărbatul iar el, fiind în sertarul cu nimic, este absent și fericit în lumea lui. Pentru femei lucrul acesta este imposibil de imaginat deoarece creierul lor nu are un asemenea „loc de refugiu”. 🙁
Despre pruncul Isus, după evenimentul delicat de la templu, doctorul Luca scrie: „Şi Isus creştea în înţelepciune, în statură, şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor.” Luca 2:52
La o citire grăbită detaliul ne poate scăpa. Evenimentul din templu ne arată un Isus copil precoce, capabil să poarte un dialog decent și să discute de la egal la egal cu învățătorii legii – experții, care erau majoritatea oameni în vârstă. Martorii la eveniment erau uimiți, surprinși de diferența izbitoare dintre vârsta lui biologică și abilitatea intelectuală neobișnuită de a aborda probleme complexe și complicate care depășeau cu mult nivelul celor de vârsta lui.
Nu ne miră că pruncul Isus se încadra în creșterea normală a staturii – părții fizice. El nu creștea ca feții frumoși din povești, adică „întro zi cât alții în 3”- zile. Avea însă o distinctivitate în ceea ce privește creșterea: creștea și în înțelepciune. Nu în cunoaștere teoretică sau acumulare de informații sau practică (acestea erau normale pentru un copil obișnuit) ci, mai ales, în abilitatea spirituală de a pătrunde lucrurile în profunzimea lor, în a discerne esența de aparențe, în a încadra lucrurile mărunte și vizibile în perspectiva eternității. A fi înțelept pentru vârsta ta înseamnă a avea capacitatea de a-ți depăși vârsta și handicapurile ei – de a gândi, interpreta și trăi viața, nu din perspectiva de cocoș /gâină cocoțat/ă în vârful deșertăciunii a cărui privire se oprește în gardul generației sale, ci dintro perspectivă cosmică și atemporală, în care gardurile lumii vizibile sunt aruncate în aer și oamenii sunt văzuți și analizați în lumina orbitoare a eternității.

Ne tot rugăm pentru creșterea armonioasă și sănătoasă a copiilor noștri.
Rugăciunea pentru înțelepciune ne este însă străină.
De aceea copiii noștri cresc și seamănă prea mult cu cei din generația lor. Cu o analiză a generației lor vom mai reveni.
Isus creștea în înțelepciune și în statură, și era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor.
Tatăl nostru care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău peste copiii noștri.
Vie împărăția Ta și înțelepciunea Duhului Sfânt în inimile lor.
Fie-le plăcută calea Ta și revelată voia Ta.  
Dă-le, Doamne, creșterea lor cea de fiecare zi și înțelepciune pe deasupra!
Păzește-i, Doamne, de cel rău și înțelepțește-i să se păzească și ei înșiși.
Căci a Ta este puterea și slava și la Tine este înțelepciunea, amin!

(Visited 394 times, 1 visits today)

3 răspunsuri la “Creșterea personala si intelepciunea”

Amin,
Domnul Isus Cristos, citeaza din cartea psalmilor si ne deschide un nou orizont, o noua paradigma privitoare la viata si viitorul copiilor nostri, „cei care sunt prunci astazi, sunt instrumentul lui Dumnezeu pentru distrugerea vrajmasului, o intaritura de aparare si de lupta impotriva planurilor diavolului.
Sa investim viata, …, viata noastra in ei, sprijinindu-i si ajutandu-i sa intre in aceasta chemare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *