Categorii
02 Februarie Virtuti si Vicii

Curajul

De ce despre curaj?
De ce despre curaj în luna februarie?
De ce despre curaj după smerenie?
Pentru că, dacă stai doar sub drapelul smereniei, supunerii, ascultării riști să devii un bleg; riști să devii un creștin pasiv, unul care doar primește direcție, unul care doar urmează pe alții, unul care nu riscă nimic, unul care nu are inițiativă; riști să devii ca apa sfințită: „nici nu ajută, nici nu strică”!
Curajul echilibrează smerenia, o colorează, o completează, o complementează.
Curajul nu concurează, nu subminează, nu distruge și nu elimină smerenia.
Curajul stă în tensiune cu smerenia!
Dacă ești doar curajos, aventuros, forțos, musculos riști să devii o brută, fiară.
Dacă ești doar smerit, fără personalitate, complexat riști să devii un bleg, un papă lapte.

Curajul și smerenia stau în tensiune constructivă și dinamică.
Tensiunea implică forțe interne care se opun, real sau aparent, unele altora. Mereu vom fi în dilema: când să fiu smerit și supus și când să fiu ferm și curajos în vorbă și în faptă?
Tensiunea dintre curaj și smerenie trebuie să fie constructivă: să participe la formarea unui caracter echilibrat și la un context diversificat. Ea devine distructivă când există disproporții și alternanțe fără logică.
Tensiunea dintre curaj și smerenie este dinamică, în sensul că deși există o cronologie normală, întâi supunere și apoi curaj, maturizarea aduce și cere momente de sincronizări asimetrice – în unele domenii trebuie să fii smerit și supus, iar în altele să fii curajos, ferm, luptător; în unele domenii ale vieții va

trebui să fii mereu un supus, iar în altele va trebui mereu să fii în război, adică un luptător: supus lui Dumnezeu și împotrivitor celui rău.

(Visited 300 times, 1 visits today)

4 răspunsuri la “Curajul”

Ma bucur mult si salut aceasta initiativa si ma rog deopotriva ca aceste randuri, cugetari, reflectii si vorbe de duh, dar si revelatii, sa zideasca in noi tot mai mult chipul lui Cristos.
Cu toate ca este extraordinar sa inalnesti barbati care sunt atat curajosi cat si smeriti, este evident numarul mare de barbati care se impart intre a fi ori fiare neamblanzite, ori mototoli.
Putem observa pendularea dinlauntrul nostru intre curajos si fricos, smerit si nesupus, temerar si docil, si cat de prapastioase sunt pornirile noastre launtrice deseori, dar multumiri fie aduse Tatalui ceresc pentru echilibrul generat in fiinta noastra de prezenta si lucrarea Duhului Sfant. El este dispus sa ne invete, sa ne indrume si chiar sa ne corecteze daca ne lasam educati si calauziti de El. Dar lucrarea lui se desfasoara atat de finut incat de multe ori ne felicitam pentru ceea ce suntem si facem, aducand din nou dezechilibru inlauntrul nostru. Dar Mangaietorul nostru este dispus de fiecare data, in urma pocaintei si revenirii in banca invatacelului, sa reia procesul formarii si transformarii noastre cu scopul de-a ne infatisa inaintea Tatalui…ca barbati destoinici…

Când vorbim despre curaj, vorbim despre un impuls lăuntric, care se naşte din dorinţa de… adrenalină?
Iar când vorbim despre smerenie, ne gândim la acel sentiment de inferioritate, auto-impus?

Curajul unui lider
„Întăreşte-te şi îmbărbătează-te…” Deuteronomul 31:7
Ori de câte ori observi un progres semnificativ într-o organizaţie, aceasta se datorează faptului că liderul a luat nişte decizi curajoase. Totuşi, o poziţie de conducere nu inspiră curaj unei persoane, dar curajul îi poate conferi acesteia o poziţie de conducere. Când te vei confrunta cu decizii dificile, cunoaşte aceste adevăruri despre curaj:
1. Curajul începe cu o luptă interioară. Curajul nu este o lipsă a fricii. El înseamnă să faci ceea ce îţi este teamă să faci.
2. Curajul înseamnă să îndrepţi lucrurile, nu doar să aplanezi situaţia. Martin Luther king Jr. a afirmat: “Adevărătul caracter iese la iveală nu în momente de confort şi comoditate, ci in momente de provocare şi controversă”.
3. Curajul unui lider inspiră dedicarea adepţilor săi. “Curajul e contagios”, spune evanghelistul Billy Graham. “Când un om curajos îşi exprimâ pârerile cu fermitate, şi alţii prind curaj”. Curajul unui lider îi inspiră pe cei din jurul său.
4. Influienţa ta se extinde direct proporţional cu curajul tău. Istoricul roman Tacit a declarat: “Dorinţa de siguranţă se împotriveşte oricărei iniţiative măreţe şi lăudabile”. Dar curajul deschide uşi, iar acesta este unul din cele mai minunate beneficii ale sale.
Cele 21 de calităţi indispensabile ale unui lider – John C. Maxwell

Citatul din Deuteronom aduce în lumină un alt aspect al încurajării: autoîncurajarea. Faptul că în Iosua 1 apare de trei ori îndemnul din partea lui Dumnezeu către Iosua de a se întări și îmbărbăta pe sine ne arată că autoîncurajarea, autoîmbărbătarea este esențială în viața unui lider. Orice lider trece prin momente de cruntă singurătate în care nu mai este și nu poate fi nimeni aproape de el, nici chiar cei cu darul îmbărbătării! În acest sens autoîmbărbătarea este o disciplină indispensabilă în viața unui lider. Și, suspectez că se leagă de o altă disciplină spirituală numită solitudine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *