Anul trecut, de ziua mea, mi-am făcut cadou câteva ore de solitudine. Am lăsat orașul aglomerat și gălăcios, cald și lipicios și m-am dus în pădurea din apropiere. Am uitat de mobil și de calculator și m-am făcut accesibil doar pentru El.
Anul trecut am lansat la ABC Agenda pentru 2012, agendă care are ca temă generală „Rodirea”. În fiecare lună a anului am scris despre o roadă/virtute a Duhului în viața omului, dar și despre un păcat/viciu asociat acelei virtuți. În prefața Agendei am menționat că omul este ispitit și vulnerabil la orice formă de păcat, în forma lui generala, dar că există pentru fiecare om unul sau mai multe păcate personalizate. În timp ce un om poate fi tentat de multe păcate, el este mai vulnerabil numai față de unele. La o întâlnire cu bărbații de la Pălatca, jud. Cluj am formulat un adevăr valabil pentru băieți și bărbați în felul următor: În timp ce toți bărbații sunt vulnerabili la păcate sexuale, nu toți bărbații sunt vulnerabili în aceeași măsură. adevărul se poate aplica și la alte domenii. Prin urmare, orice om este susceptibil a fi mai vulnerabil față de anumite păcate și mai tare, imun față de altele. Unul are mari probleme cu băutura, altul nu are deloc. Unul are probleme mari cu mândria, altul își cunoaște bine limitele.
Pentru timpul de solitudine am luat și o carte cu mine: „The gift of being yourself” de David Benner. Acolo m-am întâlnit, din nou, cu Eneagrama – un instrument de cunoaștere și autocunoaștere folosit de către sfinții din vechime (și mai nou de psihologi) în îndrumarea și formarea spirituală a ucenicilor lui Cristos. Pe baza unui test, nu foarte complicat sau complex, Eneagrama împarte oamenii în 9 categorii/tipologii relevându-le punctele lor forte, dar și punctele lor de slăbiciune. David benner s-a folosit, în cartea lui, de instrumentul Eneagrama pentru a încadra în fiecare categorie câte un personaj biblic cu trăsăturile lui pozitive, dar și zonele lui de maximă vulnerabilitate – păcatele lui dominante. Dominant înseamnă că acel păcat rămâne acolo în personalitate, oricât de mult lupți la răstignirea și omorârea lui, și că persoana trebuie să fie veghetoare și pe poziție împotriva acelui păcat până la sfârșitul vieții acesteia.
În timpul de solitudine am avut o descoperire cu privire la mine însumi, la afinitatea care am avut-o, în primii ani de credință, cu Timotei și Pavel. Atunci citeam și reciteam, cu mare plăcere, 1 și 2 Timotei și Tit. Nu eram foarte atras de Evanghelii, dar eram fascinat de epistolele pastorale. Semănam cu Timotei, un ucenic … fricos și cam laș.
În timpul de solitudine am descoperit ca frica este păcatul meu dominant, că ea a primit o lovitură cauzatoare de moarte când am reușit să iau decizia din 2010. Când sunt în fața unor decizii majore frica îmi dă târcoale, caută să mă înspăimânte, să-mi creze neliniște și îngrijorare, să-mi îndrepte mintea și pașii pe calea siguranței, evitând cât de mult riscurile și aventura, incertitudinea și schimbările.
Frica este serviabilă și-mi oferă lejer opțiunea umblării prin vedere.
Fricii îi este frică de umblarea prin credință.
Este nevoie de curaj pentru a umbla prin credință!
Ce încurajator sună adevărul scris de Pavel lui Timotei:
Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă. 2Timotei 1:7
PS. cei ce doresc sa facă singuri testul cu Eneagrama mă pot contacta și le voi trimite materialul necesar în limba română
6 răspunsuri la “Frica mea si Eneagrama”
Da, eneagrama este foarte practica, dar slava Domnului temperamentul si personalitatea noastra pot fi” altoite ” prin Duhul Sau.
Aseara la grupul din Gardoaia-MH discutam pe marginea cap. 8 din „Barbati tari in vremuri de restriste” si mi-am reamintit ca „intr-o lume imorala, un barbat are nevoie de curaj pentru a trai moral”. Ma intreb, de ce este greu sa dai dovada de curaj, spunand NU cand majoritatea spune DA, sa ramai cu capul drept cand majoritatea si-l pleaca in fata presiunii exercitate la toate nivelele trairii contemporane…poate ca avem nevoie de mai multe exemple de curaj, mai multe modele de barbatie, mai multi credinciosi care sa spuna NU cand majoritatea spune DA sau tace.
Eneagrama m-a ajutat să înțeleg și mi-a confirmat că unii sunt mai fricoși, mai timizi decât alții.
Modelele, bărbații curajoși inspiră și modelează ruperea legăturilor puternice ale fricii.
Recunosc că sunt și eu un timid, dar mă tratez! 🙂
[…] http://pomul-vietii.ro/frica-mea-si-eneagrama/ […]
As vrea si eu materialele. 🙂 Mersi!
Marius, testul se face de unul singur, dar este de dorit a mai dialoga cu cineva ulterior pentru îndrumare spirituală.