Categorii
06 Iunie Virtuti si Vicii

Mania ca simptom

Anul trecut am constatat că după ce jucam fotbal apărea o durere localizată în zona călcâiului de la piciorul stâng. O vreme am tratat-o cu indiferență; văzând că nu merge cu acest tratament am început să mă interesez. Medicul la care m-am dus a fost dr. Google unde am aflat că aș putea avea pinten calcaneean – denumirea populară. La acest diagnostic se propuneau diferite tratamente care mai de care mai dureroase și ineficiente. Unul din medicii specialiști în laba piciorului scria și repeta întruna, până am înțeles și eu, că acest pinten nu este cauza durerii, ci un simptom. Adică, pe băbește, degeaba îndepărtezi pintenul, prin metode mecanice sau electro-chimice, dacă nu se identifică și tratează cauzele principale ale formării pintenului, acesta poate reapărea, ulterior.
Tot așa este și cu mânia. Ea este un simptom, o manifestare – în general exterioară, cauzată de factori externi și interni. Ea are cauze multiple, interioare și exterioare. De unele aspecte exterioare ne-am ocupat în postarea anterioară Odihnă la schimb.
Acum ne vom ocupa de unele aspecte interioare. Domnul Isus, Marele Medic face o asociere importantă în Matei 11:29 când se prezintă pe Sine ca fiind „blând și smerit cu inima”. Prin contrast aflăm o asociere importantă între mânie și mândrie, asociere care indică spre mândria inimii ca fiind o cauză majoră a mâniei. Pentru cei impulsivi, iuți la mânie acest diagnostic este șocant! Cum, ei să fie mândri pentru că se mânie? Din Matei 11:28-31 putem deduce că izbucnirile noastre de mânie reprezintă un simptom care are cauze multiple; acestea pot fi determinate de împovărarea și neodihna sufletului, asumarea jugului nepotrivit și de prezența mândriei, fie ea și sub acoperirea mâniei drepte, legitime, sfinte. Cred că detectarea mândriei ca și cauză majoră a mâniei este crucială în diagnosticarea și tratarea mâniei. Putem găsi mijloace de administrare a a responsabilităților, finanțelor, relațiilor, companiilor și să mai atenuăm din povara sufletului dar, în administrarea mândriei cel mai eficient medicament este crucea lui Cristos – adică locul unde dreptatea lui Dumnezeu a fost împăcată cu dragostea Lui. Data viitoare, când vei fi provocat la mânie, întreabă-te: De ce mă mânii acuma? Oare nu cumva mândria mea își cere drepturile sau dreptatea ei prin izbucnirea mea?  Duhule Sfânt identifică mândria mea sub acoperirea mâniei și ajută-mă s-o duc la cruce, să piară acolo, ca să nu Te întristez pe Tine și pe cei pe care mă mânii! (Efeseni 4:30-31)
Mânia este un simptom; dureros și traumatizant pentru cei din jur.
Ca să devii mai puțin mânios și mai blând, lasă Duhul Sfânt să-ți scaneze motivațiile inimii și crucea să-ți taie din rădăcini pornirile ascunse ale mândriei!
Nu-ți mai ascunde mânia și mândria după greșelile, neatențiile și apucăturile altora.
Nu mai considera mânia un păcat tolerabil și respectabil!

(Visited 37 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *