Categorii
Tematice

Profesorul și păstorul

A fost o dată, ca nici-o dată.
A fost o dată, sau mai bine zis o vreme de mult uitată, în care la sate, preotul era printre foarte puținele persoane știutoare de carte. El nu se ocupa numai cu botezul, nunta, înmormântarea și îndrumarea vieții oamenilor spre Dumnezeu, ci și cu educarea copiilor în tainele abecedarului și vieții.

A fost o vreme  în țara noastră, în care cele două slujbe, cea de preot și cea de dascăl, erau întrupate de către aceeași persoană. Era o perioadă în care educația și religia au fost într-o relație fericită! Preotul era dascăl, iar dascălul era preot! Apoi, în vremea comunismului, cele două au fost despărțite brutal și forțate să lupte una cu alta, ca în luptele cu gladiatori. În timp ce în educație s-au mai investit resurse, în cele ce țin de viața spirituală religioasă  s-a strâns șurubul lent și crud.

Odată cu industrializarea, alfabetizarea și diviziunea muncii preotul/păstorul a fost împins tot mai mult la marginea preocupărilor sociale, rolul și misiunea lui fiind marginalizate  la câteva evenimente publice și minimalizate în raport cu altele. Dacă înainte preoții erau considerați intelectuali și erau aleși dintre intelectuali, ulterior ei au fost repartizați în categoria celor retrograzi.

Majoritatea celor care citesc aceste rânduri au trăit perioada în care școala, educația a fost clar despărțită de biserică, religie. Cu toate acestea, unii nu le-au văzut și nu le-au considerat incompatibile, ci le-au văzut complementare.

Cuvintele păstorilor și preoților ne-au influiențat viața!
Și cuvintele învățătorilor și profesorilor ne-au înfluiențat viața!
Vă invit să descoperim împreună, asemănări și diferențe între cele două slujbe/vocații și aștept aportul vostru bazat pe experiențele și observațiile voastre. Cu această ocazie doresc să cinstim și să prețuim aceste slujbe și pe cei care le fac. Dar, nu numai atât: vrem să-i provocăm și să ne îndemnăm la a ne face slujba cu excelență, cu pasiune și bucurie, ca pentru Dumnezeu!

Cele două slujbe/vocații sunt magistral întrupate în viața Domnului Isus.
Învățătorul a fost Păstor și Păstorul era Învățător.
Și unii și alții au/avem de învățat de la Învățătorul strălucit și Păstorul cel bun.

Am să dau eu tonul cu o asemănare și o diferență, după care aștept reacțiile voastre.

Asemănare:
Amândoi trăiesc (adică își câștigă banii) din/prin cuvinte/vorbit. Sau altfel spus, Slujba lor constă primar și este exprimată majoritar în/prin folosirea cuvintelor!

Diferență:
Profesorul se vede cu  elevul 5 zile la rând, pe când păstorul/preotul doar … 1 sau 2 zile.

(Visited 86 times, 1 visits today)

7 răspunsuri la “Profesorul și păstorul”

Asemanare: amandoi au un set de norme pentru cei care sunt invatati – pastorul impune (sau ar trebui…) invatatura Bibliei, invatatorul impune o anumita programa scolara, reguli ce trebuiesc respectate etc.

Deosebire: tipul de autoritate cu care sunt investiti este un pic diferit – invatatorul nu este ales de copii :-), el are o autoritate delegata, pe cand pastorul cred ca are (sau ar trebui sa aiba, conform cu 1 Timotei 3) o autoritate castigata, el este ales de credinciosi.

Cipri, bune observațiile tale cu privire la curicula de pred(ic)are și autoritatea diferită a celor doi!

Asemănare: Amândoi trebuie să dezvolte o anumită relație, apropiere de elev/enoriaș (ce urât sună) ca să poată transmite învățătura mai bine. vezi obiceiul profului de geogra.

Diferențe: În timp ce profesorului îi sunt permise anumite escapade, păstorului nu.

Obs.
În textul din Efeseni 4:11 slujba este păstor-învățător, nu sunt 2 slujbe acolo, în acel text. Deci, păstorul este și un învățător, prin chemarea lui.

Așa cum zici, aplecarea (nu menținerea distanei) în relație, dar fără alunecare!

Asemanari: în ambele cazuri trebuie să existe VOCAȚIE…pentru că altfel în loc să FORMEZE…DEFORMEAZĂ vieți/destine.
Deosebiri: locul de ”muncă”…la învățător clasa, la pastor/preot biserica (doar atît?)…și nu numai.

Asemănare: amândoi trebuie să lupte cu ”rutina bat-o vina.”
Diferență: dascălul, după 3-4 ani, scapă în mod natural de copiii problemă … pe când păstorul îi are ”în coastă” ani mulți – dacă nu se îndură Domnul să vină cu pocăința peste el/ei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *