Categorii
11 Noiembrie Virtuti si Vicii

Statuia cu fatza spre Sodoma

Viața tumultoasă a acestei femei înstărite din Sodoma a început în orientul îndepărtat.
A avut o copilărie fericită și în primii ani, o căsnicie tihnită. Totul s-a schimbat atunci când soțul ei, Lot, a decis că este momentul să-și înceapă o afacere în altă țară. Au vândut ce era de vândut și au plecat cu caravana spre Palestina. Aici au fost întro continuă mișcare – pune cortul, strânge cortul, cară cortul, neavând permisiunea de sus de a-și cumpăra proprietăți imobiliare. Asocierea lui Lot cu unchiul său, Avraam, era de bun augur căci afacerile lor erau înfloritoare. Mutarea aceasta, la nesfârșit, din loc în loc, devenise împovărătoare. După conflicte repetate în interiorul firmei mixte, se ia decizia despărțirii și împărțirii bunurilor dobândite. Urmau să meargă fiecare în direcții geografice opuse, ca să nu mai existe riscul să se calce pe picioare. Lot s-a folosit de dreptul de a alege primul direcția deplasării și

și-a fixat GPS-ul în mijlocul zonei prospere a Sodomei. Gata cu cortul, gata cu mutările repetate, gata cu chiriile și taxele de trecere, gata cu furtunile și soarele dogorâtor, gata cu mirosul de animale. Trăiască cetatea, stabilitatea și siguranța, casele și piscinele, magazinele și molurile! Sodoma era cetatea de dorit, cu reclame luminoase, saloane de modă, cinematografe, stadioane, ștranduri, grădini botanice și zoologice, piețe și monumente. După ce s-a instalat în noua viluță și Lot a câștigat un loc călduț în Consiliul local a constatat că răutatea și păcătoșenia oamenilor era nespus de mare. Dar, ce conta aceasta pe lângă viața de lux pe care o ducea.

Totul s-a sfârșit brusc, când veștile despre război au zguduit liniștea locuitorilor plictisiți de plăceri.
Dar, nu au fost doar vești pentru că, în curând, armate străine au invadat și jefuit cetatea luând oamenii prizonieri.
Și iat-o pe nevasta lui Lot luată prizonieră, umilită și desnădăjduită. Trăia coșmarul captivității – tot viitorul ei era ruinat. Își rememora trecutul: emigrarea întro țară străină, mutarea dintrun loc în altul, despărțirea definitivă de Avraam – ruda foarte apropiată, războiul crud cu pierderea averilor și libertății. Acestea erau evenimente traumatice care au brăzdat sufletului ei dornic după un loc stabil în această lume instabilă. Nu mai spera la nimic, urma să trăiască restul vieții ca o sclavă, făcând pe placul altora.
Dar, un atac supriză din partea armatei de elită a lui Avraam aduce libertatea și întoarcerea la viața din nainte – înapoi în Sodoma, la viața și traiul bun. Atracțiile Sodomei erau legate de inima ei, simțea că pentru ele merita să-și trăiască viața.

Nu știa că, va trebui, în curând să le lase, din nou, în urmă! Va putea oare inima ei să dea drumul lucrurilor din Sodoma?
Nevasta lui Lot a trăit un eveniment unic și  istoric, dar și escatologic – tot așa va fi și la dărâmarea Ierusalimului și la revenirea Domnului.
Potopul de foc și pucioasă a căzut peste Sodoma, peste atracțiile și locuitorii ei. Acolo a fost o moarte groaznică.
Afară era șansa vieții cu condiția plecării și a înfrângerii curiozității de a se uita înapoi.
Inima nevestei lui Lot era prea legată de Sodoma ca țipetele oamenilor și curiozitatea să n-o împingă la a trage cu ochiul , pentru ultima dată, spre orașul în flăcări. Uitarea înapoi i-a fost fatală. S-a transformat instantaneu întro statuie de sare care avea fața îndreptată în direcția Sodomei. Fața ei s-a întors spre locul în care era și inima ei.

(Visited 137 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *